Arnhem en omstreken

Op deze basisschool moeten ze zelfs al in de kelder lesgeven

Maja (11) uit groep acht.
Maja (11) uit groep acht. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De vrijeschool aan de Brugstraat in Arnhem-Noord barst uit zijn voegen. Letterlijk alle beschikbare ruimte wordt benut om het onderwijs mogelijk te maken. Gesprekken met de gemeente liepen tot nu toe op niets uit. En als er niet snel iets gebeurt, weet schooldirecteur Hannes van Soest niet meer waar hij het zoeken moet.
Gebukt gaat Hannes ons voor naar wat de 'fietsenkelder' is. "Je ziet dat het vrij vol geparkeerd is en dat we hier echt ruimte tekort komen hier", toont hij het betonnen hok vol fietsen. "Dit werkt niet. De andere optie is op het schoolplein, maar dan heb je daar ruimte tekort."
Binnen blijkt zelfs de keuken inmiddels ingericht als werkkamer. "Je merkt dat dit voor spanning zorgt", ziet Hannes. "Dat mensen druk ervaren van het nergens kunnen zitten. Dat staat prettig functioneren gewoon in de weg." Ondanks dat, is de sfeer in het team verder uitstekend, benadrukt de schooldirecteur.

'Ongelijke kansen door gebouw'

Meester Jop is met groep zeven en acht noodgedwongen in de kelder gaan zitten. "Het is erg lastig", erkent hij. "In het begin maakten we ons vooral druk over het ruimtegebrek en de gehorigheid." Maar ook van temperatuurswisselingen heeft zijn klas veel last, weet Jop. "We willen zoveel mogelijk openhouden voor frisse lucht, maar overal om ons heen zijn spelende kinderen", schetst de docent de onmogelijke keuzes waar hij dagelijks voor staat.
Bovendien wordt het organiseren en 'managen van zijn klas' op deze manier wel heel moeilijk gemaakt, ziet Jop. "Je hebt geen plekken waar je de boeken neer kunt zetten of kinderen apart kunt laten werken. Dat is continue zoeken. Erg onhandig." Toch zijn het volgens Jop uiteindelijk niet de docenten die er het meeste last van hebben, maar de leerlingen. "Dat zie je als leraar elke keer weer, maar ik vraag me af of de beleidsmakers dat voldoende doorhebben en goed genoeg zien." Het kan leiden tot ongelijke kansen omdat kinderen zo minder goed tot leren komen, betoogt Jop. "Puur door dit gebouw."

'Eigenlijk kan dit niet'

Ondertussen geeft juf Mildred haar handvaardigheidslessen in de lerarenkamer. "Ik ben blij dat ik een plek heb, maar eigenlijk kan dit niet", stelt de handvaardigheidsdocent.
Het is echt vol, vat Hannes de situatie samen. En op zeer korte termijn is er meer ruimte nodig omdat zijn school verder groeit, weet de directeur. "Die groei hadden we niet voorzien. Maar in feite had er twee jaar geleden al een ander gebouw moeten zijn. En dat is er nog steeds niet."
Directeur Van Soest ziet dat wisselingen in zowel het Arnhemse college als bij de verantwoordelijke ambtenaren 'enorm vertragend werken' in dat proces. "Voor mensen zich weer ingewerkt hebben, ben je maanden of jaren verder." Je bent dus erg afhankelijk van de poppetjes die er zitten binnen een gemeente, erkent hij.
Er lijkt wel een urgentiebesef te zijn, ziet Hannes. "Maar of men echt door heeft wat er hier nodig is, vraag ik me af." Ook ziet hij de praktische bezwaren in Arnhem-Noord. Want welke plek zou er vrijgemaakt kunnen worden om geschikt te worden gemaakt voor zijn school, vraagt Hannes zich af. "Die plekken liggen niet voor het oprapen."

Tijdelijke plek

Mocht er nú een locatie beschikbaar komen waar ook nog van alles aan verbouwd moet worden, ben je zomaar een jaar verder, weet Hannes. "Dat jaar hebben we niet. Vanaf 1 augustus krijgen we er weer een klas bij. Daar is geen ruimte voor."
Aan een tijdelijke plek voor de komende jaren, zal hij niet ontkomen, realiseert de onderwijsdirecteur. "Maar dan altijd in combinatie met een definitief perspectief voor deze school. Dan heb ik het over nieuwbouw", maakt hij zijn verwachtingen richting de gemeente duidelijk.

Nog geen vertrouwen

Of hij er vertrouwen in heeft dat dat nu ook echt allemaal binnen een aantal maanden geregeld zal zijn? "Nog niet nee", erkent Hannes na een korte denkpauze. Hij hoopt dat het gesprek met wethouder Nermina Kundic dat binnenkort gepland staat voor voldoende beweging zal zorgen.
Vooralsnog laat Kundic slechts weten dat zij 'met elke school die een locatie zoekt in gesprek gaat om naar een oplossing te zoeken'. "Dus ook nu."
Bekijk hier hoe schrijnend de situatie is in de school, via RTV Connect: