Rivierengebied

Modder op de weg? Dan moet de boer schrobben anders fikse boete

Door modder kunnen wegen verraderlijk glad worden.
Door modder kunnen wegen verraderlijk glad worden. © Omroep Gelderland
WAGENINGEN - Klei en modder dat van landbouwvoertuigen afkomt, zorgen in de herfstmaanden voor verraderlijke gladde wegen. Om die reden halen veel boeren hun moddersporen weg, sterker nog: ze zijn het verplicht. Boeren, loonbedrijven en telers die dit niet doen, riskeren een fikse boete.
Zover laat loonwerker Bram het niet komen. In deze periode rond de oogsttijd is hij erg druk, de bieten moeten van het land. Maar hoe druk hij ook is, het schoonmaken van de wegen slaat hij niet één keer over. "Als er modder op de weg ligt en het regent dan is het gevaarlijk glad. Dan kun je er zelf niet eens lopen. Voor fietsers, brommers en auto's is het dan oppassen geblazen. Wij moeten het dan veilig voor hen houden."
Tegelijkertijd ziet hij ook dat niet elke boer de kleisporen opruimt die achterblijven op de weg. "Het lukt niet altijd om het allemaal op tijd te doen. Daarom zijn we ook verplicht borden te plaatsen waarop we waarschuwen dat er slipgevaar is."

'Mensen storen zich eraan'

Ook wethouder Pieter Neven van de gemeente Buren ziet met enige regelmaat dat het opruimen niet altijd direct gebeurt. "Je ziet dat de kluiten als het ware van de trekkers afspatten op de weg", legt hij uit.
Soms wordt het ook niet direct opgeruimd, weet Neven. "Ik snap dat ook wel, want je bent aan het werk. Maar het zou wel fijn zijn dat na werkzaamheden de weg weer netjes wordt schoongemaakt, want mensen storen zich eraan."
Wethouder Pieter Neven van de gemeente Buren vindt het belangrijk dat boeren hun sporen opruimen.
Wethouder Pieter Neven van de gemeente Buren vindt het belangrijk dat boeren hun sporen opruimen. © Omroep Gelderland
Bram merkt dat ook. "Mensen die van het platteland komen, weten het wel. Maar mensen die van elders komen en landelijk zijn gaan wonen, klagen nog weleens. Voor de veiligheid en om klachten te voorkomen, kunnen we maar één ding doen: zo snel mogelijk met een tractor met borstels en water het wegdek schoonmaken."
De hoogte van de boete voor het niet opruimen van modder is geen vast bedrag, maar wordt bepaald door de officier van justitie.

Zie ook: