Gelderse Vallei

Vogelgriep in Lunteren, 55.000 leghennen geruimd

Er is een nieuw geval van vogelgriep vastgesteld, dit keer in Lunteren.
Er is een nieuw geval van vogelgriep vastgesteld, dit keer in Lunteren. © Martin Slijper
LUNTEREN - Op een leghennenbedrijf in Lunteren is vogelgriep vastgesteld. De ongeveer 55.000 leghennen op de locatie worden afgemaakt om verdere verspreiding van het virus te voorkomen, meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vandaag.
Ook zes andere pluimveebedrijven die in een zone van een kilometer liggen worden uit voorzorg geruimd. Om hoeveel dieren het hier gaat, weet het ministerie volgens een woordvoerder nog niet.
Binnen drie kilometer van het getroffen bedrijf bevinden zich 47 andere pluimveebedrijven. De komende veertien dagen wordt daar 'intensief gemonitord' op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen.
Sinds begin deze maand geldt voor heel Nederland weer een ophok- en afschermplicht voor pluimvee en andere vogelsoorten. Niet alleen commerciële houders moeten hun pluimvee binnenhouden, ook hobbyhouders.

Al bijna 6 miljoen vogels afgemaakt

Donderdag werd nog bekendgemaakt dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in de strijd tegen vogelgriep in een jaar tijd bijna 6 miljoen vogels heeft afgemaakt. Dat maakt het huidige vogelgriepjaar volgens de NVWA het dodelijkste sinds de epidemie van 2003, toen op 255 locaties ruim 30 miljoen dieren werden geruimd.
Minister Piet Adema noemt de vogelgriepsituatie 'onhoudbaar'. "Het onbevredigende maar eerlijke verhaal is dat er geen simpele oplossing bestaat." Adema zegt dat de aanpak van vogelgriep zijn aandacht heeft. "Zo werk ik aan een intensiveringsplan, waaronder het versneld mogelijk maken van vaccinatie."