Achterhoek

Linda zoekt naar schatten met een metaaldetector

Linda met een vondst.
Linda met een vondst. © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - In Linda breekt UIT! laat presentatrice Linda Geerdink zien wat er allemaal te doen is in Gelderland. Deze week gaat ze op zoek naar goud en archeologische vondsten met een metaaldetector. Een populaire hobby. Zo is het aantal leden van de Winterswijkse Detector Club in twee jaar tijd verdriedubbelt.
De groep bestaat uit negen mannen met allemaal een andere achtergrond. Ze zoeken iedere zondag een bijzondere locatie uit. Linda mag met ze mee.
Kasteel de Kelder in Doetinchem.
Kasteel de Kelder in Doetinchem. © Omroep Gelderland

Geweren, munten en gouden ringen

Als je in Nederland op pad wilt met een metaaldetector moet je toestemming vragen aan de grondeigenaar. Linda valt met haar neus in de boter, want de mannen mogen zoeken bij een kasteel uit het jaar 1500 waar nog nooit eerder is gezocht: Kasteel de Kelder in Doetinchem.
Een goede plek volgens de metaalamateurs. "Het is een jachtslot geweest en het landgoed wordt nog steeds gebruikt als trouwlocatie", vertelt Johan Walvoort, een vrijwilliger van het kasteel. "Dat betekent dat ze munitie kunnen vinden. Maar ook geweren, munten of een gouden ring."
Dat hoef je Linda geen twee keer te vertellen. Na een korte instructie over de metaaldetector door initiatiefnemer Ban Jansen, gaat ze meteen op pad.
Op zoek naar het geluid.
Op zoek naar het geluid. © Omroep Gelderland

'Piep'

Ze zwengelt de detector van links naar rechts, vlak boven de grond, en is gefocust op dat ene geluid: 'piep'. Dat betekent dat er iets ligt en dat er gegraven kan worden. Op zoek naar het onbekende.
"Dat is de kick. Je weet nooit wat je tegen komt. De ene keer is het zilverpapier. Daar gaat de metaaldetector helaas ook op af. Maar de andere keer is het een gouden ring of een middeleeuwse munt", zegt metaaldetectorhobbyist Marcel Wieskamp met een glinstering in zijn ogen. Niet veel later hoort Linda het geluid waar ze op hoopte. "Hier ligt iets", gilt ze enthousiast.
Er kan goud in de grond zitten.
Er kan goud in de grond zitten. © Omroep Gelderland
Zien wat Linda uit de grond haalt? En wat de mannen van WDC vinden en welke schatten ze in het verleden al vonden? Bekijk dan hier de video:
Linda vindt schatten met een metaaldetector