Achterhoek

Bakkers doen uit protest het licht uit: 'Heb er geen zin meer in'

Zaterdag doen veel bakkers het licht uit, foto ter illustratie.
Zaterdag doen veel bakkers het licht uit, foto ter illustratie. © ANP
LAREN - Bakkers in Nederland worstelen met de torenhoge energieprijzen. Stichting Ambachtelijke Bakkerij in Wageningen roept bakkers op zaterdag het licht uit te doen. Uit protest. Vermoedelijk honderden geven daaraan gehoor. Ze willen een betere regeling als overheidssteun dan die afgelopen week bekend is gemaakt. Een van de Gelderse bakkers die aan de actie meedoen is Wijnand Stegeman in Laren.
"De maatregelen van de overheid zijn verre van toereikend voor de meeste bakkers", zei de Achterhoeker op Radio Gelderland. Wat doet de overheid dan? Bedrijven die hoge energiekosten hebben zoals bakkers krijgen een maximale tegemoetkoming van 160.000 euro. Voorwaarde is dat zij van hun omzet minstens 12,5 procent kwijt zijn aan gas en elektra.
"Dat percentage haalt geen enkele bakker. Ik zit in diverse appgroepen en we hebben al maanden contact hierover", vindt Stegeman. "Dit is eigenlijk een verkeerd opgezet idee van de overheid."

Failliet

De Larense bakker gaf voorheen zo'n 3 procent aan energie uit. Zijn vorige leverancier van elektriciteit ging failliet en hij moest opnieuw inkopen. "Ik ben van 3 naar 5 procent gegaan. En volgende maand loopt mijn gascontract af. Dan ben ik overgeleverd aan de dagprijs en die kan factor 5 tot 10 worden."
Ik schiet met die regeling gewoon niets op
Bakker in Laren Wijnand Stegeman
Maar ook die schrikbarende getallen zijn niet genoeg om bij de overheid aan te kunnen kloppen. Stegeman schat dat hij uiteindelijk aan 8 tot 9 procent van de omzet aan energie zit. "Ik schiet er gewoon niets mee op. Je praat over 90.000 tot 120.000 euro. We hebben allemaal wel een buffertje maar dit kan niet de bedoeling zijn van deze ondersteuning."
En om daarvoor aandacht te vragen gaat bij Stegeman, en misschien wel bij honderden collega's, zaterdag in de winkel letterlijk het licht uit. "In de bakkerij heb ik verlichting nodig, maar in de winkel zet ik waxinelichtjes neer die werken op batterijen. Echte kaarsen vind ik veel te gevaarlijk. Ik wil geen brandgevaar."

'Bakkers hebben geen energie meer'

De bakker staat die dag zelf in de winkel en schenkt koffie voor de klanten. "Ik wil ze uitleggen hoe de vork in de steel zit." Onder de deelnemende bakkers leeft de hoop dat de overheid 'nog eens naar de regeling kijkt en die herziet'.
Stegeman: "We kunnen best veel inleveren, een jaar slecht hebben en gewoon doordraaien. Maar ik merk om me heen dat veel bakkers zeggen: als het zo moet dan heb ik er geen zin meer in. Ik ken sowieso vier collega's die of per direct of per 1 januari stoppen. Dat is het ergste. Ze hebben de energie zelf ook niet meer."
Bakker Wijnand Stegeman in Laren vecht voor een betere energieregeling.
Bakker Wijnand Stegeman in Laren vecht voor een betere energieregeling. © Facebook/Wijnand Stegeman
Meer weten over de ludieke actie van de bakkers? Vanavond is een bakker te gast in de tv-uitzending De Week van Gelderland. De uitzending start om 17.15 uur en wordt ieder uur herhaald.

Zie ook: