Gelderse Vallei / Noord-Veluwe

Gedoe met windmolens vanwege de wespendief

Geen windmolens door wespendief.
Geen windmolens door wespendief. © Pixabay
UDDEL - Door windmolens soms stil te zetten dacht de provincie Gelderland de levens van veel vogels te besparen. Maar dat komt niet helemaal uit de verf en de reden is natuurlijk geld.
Het gaat om de wespendief, een roofvogel die zich in de zomer op en boven de Veluwe laat zien. Maar het gaat niet goed met deze vogelsoort. Er zijn 100 broedparen nodig, er zijn er maar 94.
De vogel kan zich te pletter vliegen tegen de wieken van windmolens. En dat heeft grote gevolgen voor de bouw van windmolens. Tot acht kilometer rondom de Veluwe moet rekening worden gehouden met de wespendief. "De vogel komt alleen in de zomer voor en vliegt alleen overdag. Dan zou je de windmolens dus overdag stil kunnen zetten, 's nachts kunnen ze dan wel gewoon aan", legt gedeputeerde Jan van der Meer uit over het plan.

Compensatie voor lagere opbrengst

Voor dat plan moeten ook de al bestaande windmolens meedoen, maar die hebben al lang een vergunning. De bestaande windparken moeten dan worden gecompenseerd voor de lagere opbrengst als molens stil staan. Maar daar is simpelweg geen geld voor.
Dat zet een streep door windmolens die nog gebouwd moeten worden. Plannen bij Ermelo, Barneveld en Ede worden geraakt.

Vogeldetectie

Er wordt nu gewerkt aan een detectiesysteem. Dat moet signaleren of de wespendief in de buurt is en de windmolens stilzetten. Dat systeem moet nog worden goedgekeurd.
Tot die tijd wil Van der Meer extra subsidie voor de windmolens. "We sturen binnenkort een brief naar het kabinet met de vraag om extra subsidie, want dat geld is er gewoon."