Rijk van Nijmegen

Keizer Augustus op zijn kop en meer 'gekke' beelden bij verbouwing Valkhofmuseum

Ruiterstandbeeld van keizer Augustus staat op zijn kop.
Ruiterstandbeeld van keizer Augustus staat op zijn kop. © gemeente Nijmegen
NIJMEGEN - 'Gekke’ klassieke beelden op het Kelfkensbos moeten straks de aandacht vestigen op de Romeinse aanwezigheid in Nijmegen. Daarnaast komt er meer groen op het plein voor het museum. Donderdagavond zijn de eerste schetsen voor de herinrichting van het Kelfkensbos en de verbouwing van museum Het Valkhof gepresenteerd.
Nijmegen was de belangrijkste Romeinse stad in het grensgebied van het Romeinse Rijk in het huidige Nederland, de Limes. Op het Kelfkensbos stond bijvoorbeeld een Romeins castellum. De gracht daarvan is hier opgegraven.
Vogelvlucht plein
Vogelvlucht plein © gemeente Nijmegen

Romeinse aanwezigheid in Nijmegen

De Limes kreeg in 2021 de status van UNESCO Werelderfgoed. Om dit te vieren en te verbeelden is de Spaanse kunstenaar Fernando Sánchez Castillo (Madrid 1970) gevraagd om een kunstwerk te maken. Het moest iets zeggen over de Romeinse aanwezigheid in Nijmegen, en tegelijk de verbinding leggen met het hedendaagse Nijmegen.
“Sánchez Castillo analyseert in zijn werk de relatie tussen kunst en politieke macht. De kunstenaar gebruikt vaak bestaande 'sporen' uit het verleden als uitgangspunt voor zijn werk”, zo licht de gemeente Nijmegen toe. In Nijmegen blikt hij terug op de Romeinen en de Bataafse opstand met twee beelden van Romeinse keizers en een van Julius Civilis, de leider van de Bataafse opstand tegen de Romeinen.

Ruiterstandbeeld op zijn kop

De beelden zijn weliswaar klassiek vormgegeven en op de traditionele manier gemaakt, maar er is 'iets geks' mee aan de hand volgens de gemeente. “Het ruiterstandbeeld van keizer Augustus staat op zijn kop en Vespasianus, de keizer die de Bataafse opstand neersloeg, hangt achterover, zodat je aan zijn rug een schommel kunt hangen, terwijl Julius Civilis in drijfzand lijkt weg te zakken.”
Kop staart paard entree museum
Kop staart paard entree museum © gemeente Nijmegen
Het werk van Fernando Sánchez Castillois in heel Europa te zien in de open lucht (onder meer in Utrecht en Leiden) en in openbare collecties. Een bekend werk van hem is ‘Spitting Leaders’ in Park Sonsbeek 2008.
NIeuwe gevel Valkhof museum
NIeuwe gevel Valkhof museum © UNStudio
Donderdagavond zijn ook de eerste schetsen bekend gemaakt van de verbouwing van museum Het Valkhof.
Schets verbouwing entree museum Het Valkhof
Schets verbouwing entree museum Het Valkhof © UNStudio