Stedendriehoek

Verstrekte deze groep zelfmoord-middel 'X'? Het OM denkt van wel

Voorzitter Jos van Wijk (rechts) van de Coöperatie Laatste Wil (CLW) bij het Paleis van Justitie.
Voorzitter Jos van Wijk (rechts) van de Coöperatie Laatste Wil (CLW) bij het Paleis van Justitie. © ANP
APELDOORN - Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland wil tien mensen vervolgen, omdat ze ervan verdacht worden dat ze in georganiseerd verband het zelfdodingsmiddel 'Middel X' hebben verstrekt. Dat zou zijn gebeurd tijdens zogenaamde huiskamergesprekken, waarin het onderwerp zelfdoding ter sprake kwam.
Alle verdachten hadden een link met de Coöperatie Laatste Wil en onder hen is ook Jos van Wijk uit Apeldoorn, die voorzitter is van deze coöperatie. Zijn advocaat Tim Vis zegt dat de betrokkenen het onderzoek met vertrouwen tegemoet zien. "De beslissing die het Openbaar Ministerie nu bekendmaakt is voorbarig en niet voldoende genuanceerd", zegt Vis. Hij benadrukt dat het om een voorlopige beslissing gaat.
"Die beslissing kan nog worden beïnvloed door onderzoek dat de verdediging kan laten verrichten. Het lijkt een beetje alsof het een wedstrijd is die als beslist wordt uitgeroepen, terwijl pas één van de partijen zetten heeft kunnen doen."

Voorzitter opgepakt en vrijgelaten

Eén van de personen die Vis juridisch bijstaat is voorzitter Jos van Wijk van de Coöperatie Laatste Wil. Van Wijk werd in september vorig jaar gearresteerd op verdenking van hulp bij zelfdoding en lidmaatschap van een criminele organisatie. Het OM arresteerde Van Wijk in een lopend onderzoek naar aanleiding van enkele gevallen van zelfdoding en doorzocht ook zijn woning in Apeldoorn. Na een dag werd hij weer vrijgelaten.
Nu richt het OM zijn pijlen opnieuw op Van Wijk - en op negen anderen. Het OM verdenkt de tien van een crimineel samenwerkingsverband, iets wat advocaat Vis tegenspreekt. "Namens de betrokkenen kan ik aangeven dat zij de aantijgingen met klem betwisten en verre van zich werpen. Het doel was en is altijd geweest om binnen de wettelijke kaders te opereren. Dat doel hebben ze altijd in woord en daad beleden", aldus Vis. "Ze ontkennen nadrukkelijk dat ze middelen hebben verschaft en ontkennen ook nadrukkelijk dat ze een criminele organisatie zijn van welke aard dan ook."
Het bestuur van de Coöperatie Laatste Wil laat in een statement op de eigen website weten het onderzoek met vertrouwen tegemoet te zien.
Wil je met iemand praten over zelfdoding? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113 of via 113.nl.

Zie ook: