Rivierengebied

Hoge boete voor campingeigenaar na verdrinking meisje (8) onder speeltoestel

De plaats van het ongeluk.
De plaats van het ongeluk. © Marco van Deick/Persbureau Heitink
KAPEL AVEZAATH - De dood van een 8-jarig meisje in een waterpark in Kapel-Avezaath, in juni 2021, is een gevolg van nalatig handelen van de eigenaar van de camping. Hij heeft daarvoor een boete gekregen van 43.500 euro, bijna drie keer zoveel als geëist. Het speeltoestel waaronder het meisje verdronk, voldeed niet aan de eisen en het toezicht op het waterpark was onvoldoende.
Op de dag van het incident zagen twee spelende kinderen twee benen uitsteken onder een van de drijvende speeltoestellen van het waterpark bij camping In den Boomgaard. Eén van hen dook eronder en kon met moeite de haren loskrijgen van een meisje dat beklemd zat onder het toestel. Het meisje werd buiten kennis uit het water gehaald. Een dag later bezweek ze in het ziekenhuis aan de gevolgen van verdrinking.

Toestel had veel tekortkomingen

Het waterpark had geen certificaat van goedkeuring, het plegen van onderhoud werd niet bijgehouden en daarnaast kende het speeltoestel veel tekortkomingen. De verbindingen tussen losse op het water drijvende elementen waren niet goed. Niemand heeft gezien wat er precies met het slachtoffer is gebeurd. Vermoedelijk is ze tussen twee speelelementen gezakt of wilde ze onder het speeltoestel door zwemmen.
De 51-jarige campingeigenaar kocht de speeltoestellen in augustus 2015 op een veiling. Het was een bestaand waterpark en hij ging ervan uit dat het aan alle eisen voldeed. Een maand nadat hij het betreffende waterkussen kocht, kreeg de vorige eigenaar een keuringsrapport, waaruit bleek dat het speeltoestel was afgekeurd door keuringsbedrijf TÜV.
De campingeigenaar zegt dat rapport pas in het strafdossier gelezen te hebben. Keuringen had hij zelf nooit laten uitvoeren. Kinderen verklaarden regelmatig - net als het slachtoffer - tussen de toestellen beland te zijn, maar ze konden zichzelf telkens bevrijden.

Eén toezichthouder op dertig kinderen

De voorzitter van de rechtbank zei donderdag dat duidelijk is, dat het meisje onder water met haar haren vastzat aan het klittenband. Dat is een direct gevolg van de slechte staat van het toestel. "De dood van het slachtoffer is aan het handelen van de verdachte te wijten", aldus de rechtbank, die ook vindt dat één toezichthouder op dertig spelende kinderen 'veel te weinig' is geweest. Daarnaast was het waterpark moeilijk te overzien: veel elementen blokkeerden het zicht op andere speeltoestellen.
Twee weken geleden eiste de officier van justitie een taakstraf van 240 uur en een boete van 15.000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk.

Zie ook: