Rivierengebied

Man die inreed op agent was 'op de vlucht voor belagers'

Tolhuiswal Tiel
Tolhuiswal Tiel © Persbureau Heitink
TIEL - De 38-jarige verdachte van een poging tot doodslag op een agent in Tiel was op de vlucht voor belagers. Dat vertelt zijn advocaat tegen Omroep Gelderland. Vandaag stond de man voor de rechtbank in Arnhem omdat hij begin juli met zijn auto was ingereden op een agent.
De 38-jarige Pool werd samen met een vriend op de Tolhuiswal belaagd. Volgens de lezing van de verdachte zijn hij en zijn vriend door drie mannen aangevallen, waarbij zijn vriend gewond is geraakt door een klap met een riem. De verdachte is weggereden en zegt de agent niet gezien te hebben. Er is door de agent wel op zijn auto geschoten.
Volgens advocaat Jacorine Jager had haar cliënt de middag voor het incident drie bier op, maar het voorval was in de avond. Zijn vriend en bijrijder had wel behoorlijk gedronken. Eerste getuigenverklaringen spraken van een mogelijke ontvoering van de gewonde man, maar daar is volgens de advocaat geen sprake van.

Agent had wel dood kunnen vallen

De agent was op de Tolhuiswal voor de auto van de verdachte gaan staan en werd geraakt. Hij heeft er schaafwonden aan overgehouden, maar kon volgens de advocaat zelf naar het ziekenhuis rijden. De Tolhuiswal in Tiel is een hoge wal met een laag muurtje. Daarachter licht een diepte van enkele meters. Maar niet op de plek waar het voorval plaatsvond, zo vertelt de advocaat. Na de botsing met de agent reed de verdachte door. Enkele straten verder werd hij klemgereden door de politie.
Het Openbaar Ministerie heeft poging tot doodslag ten last gelegd. Dat er een grote kans was dat de agent dood kon vallen is wat de advocaat betreft overdreven. Ook de snelheid van de auto levert wat haar betreft geen levensgevaar op. Uit een reconstructie is gebleken dat de auto maximaal 35 kilometer per uur heeft gereden.
In de rechtszaak kwam het vandaag niet tot een strafeis. De advocaat wil nog extra onderzoeken. De rechtbank laat toe dat de agent nog een keer verhoord kan worden bij de rechtercommissaris. De zaak gaat in januari verder, maar zal dan ook niet inhoudelijk worden afgerond.