Achterhoek / Liemers

Zo word jij beschermd tegen een dijkdoorbraak

Waterschap Rijn en Ijssel speuren de dijken af op scheuren.
Waterschap Rijn en Ijssel speuren de dijken af op scheuren. © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - Waterschap Rijn en IJssel heeft donderdag voor het eerst een grootschalige hoogwater crisisoefening gehouden. De helft van de medewerkers was actief bij deze oefening, waarbij buitendiensten hebben samengewerkt met binnendiensten. Samen zijn ze verantwoordelijk voor het veilig houden van zo’n 150 kilometer aan dijk.
Bij de oefening van vandaag ging Waterschap uit van een hoogwaterstand van 17 meter, wat tot nu nog nooit is voorgekomen. Maar met de huidige klimaatverandering, en het extreme weer dat daarmee gepaard gaat, wil het Waterschap op alle scenario's voorbereid zijn.

Wat gebeurt er bij hoogwater?

Bij een hoogwaterstand van 17 meter, komen onze dijken onder druk te staan. Wanneer dit zo is, houden de dijkbewakers de dijken 24/7 in de gaten. Ze letten hierbij op of er geen scheuren in de dijk of zand meevoerende wellen ontstaan. Dit is een plek op de grond, waarbij je zand uit de grond ziet komen. Dit moet onmiddellijk worden aangepakt, omdat dat inhoudt dat het zand uit de dijk wordt gestuwd door het water, wat leidt tot een zwakke plek in de dijk.
Alle signalen en gevaren worden bijgehouden in het actiecentrum. Hier bepalen ze aan de hand van berekeningen hoe onveilig de situatie is, hoe groot het gebied is waaruit mensen geëvacueerd moeten worden, en binnen welke tijd dit moet gebeuren.
Dijkbewaker Rens Huuskes bij een (zogenaamde) zand meevoerende wel.
Dijkbewaker Rens Huuskes bij een (zogenaamde) zand meevoerende wel. © Omroep Gelderland

Hoe groot is de kans op een dijkdoorbraak?

Volgens Frank Wissink, Dijkgraaf bij Waterschap Rijn en IJssel, hoeven we ons in principe geen zorgen te maken: "We staan paraat, dat mag iedereen van ons verwachten. Nederland is koploper op het gebied van waterveiligheid." Toch neemt hij een slag om de arm: "100% veiligheid kennen we niet, dat bestaat niet. Dus we willen daar zo dicht mogelijk in de buurt komen. Maar zeker met het oog op de de klimaatverandering is het werk bij de dijken nooit af."