Achterhoek

Meer boeren gaan stikstofuitstoot in hun stal meten

De nieuwe stikstofmeter hangt bovenin de stal en is rood omcirkeld.
De nieuwe stikstofmeter hangt bovenin de stal en is rood omcirkeld. © Omroep Gelderland
HAARLO - Meer Achterhoekse boeren krijgen een stikstofmeter in hun stallen. Nu heeft alleen melkveehouder Arjan Prinsen uit Haarlo meetapparatuur in zijn stal hangen. De komende maanden krijgen 19 andere Achterhoekse boeren hetzelfde systeem.
Met het systeem kunnen boeren op elk moment van de dag zien welke stoffen er in hun stal hangen. Doordat ze weten wat er op elk willekeurig moment gebeurt, kunnen ze ook maatregelen treffen en op die manier de uitstoot verminderen. Melkveehouder Arjan zei eerder tegen Omroep Gelderland: "Het is inderdaad een stukje bewustwording. Wij weten eigenlijk helemaal niet wat er in een stal gebeurt, als het gaat om uitstoot van stikstof. Nu weten we dat wel."

Vervolgstap

Eerder bleek al dat er veel animo voor het systeem is. Nu er honderdvijftigduizend euro subsidie vanuit de Regio Achterhoek beschikbaar is, kan de proef worden uitgebreid naar in totaal 20 boeren.
Eigenlijk zou het systeem begin dit jaar al opgehangen worden in meer boerenstallen, maar door leveringsproblemen en doordat de apparatuur is doorontwikkeld, duurde het wat langer. "De boeren die nu mee kunnen doen worden geselecteerd op een aantal criteria", zegt Hayo Canter Cremers van de Stichting Biomassa. "Het is een pilot waarin we onderzoeken, dus we willen boeren die verschillende vloeren hebben in hun stallen. Daarnaast moet een boer het nut in zien van innovaties en moet hij ook bereid zijn om mee te denken in oplossingen."
Het installeren van de systemen neemt nogal wat tijd in beslag. Deze maand krijgen de eerste vijf boeren het systeem in hun stal, na de zomer krijgen de andere 15 boeren de meetapparatuur. Pas volgend jaar kunnen dan de eerste conclusies getrokken worden en kunnen er maatregelen genomen worden om de uitstoot te verminderen. "Boeren zien het als de toekomst en de deelnemende boeren zijn blij dat de apparatuur er nu komt", aldus Canter Cremers.

Ambtenaren stikstofminister kijken mee

Het meetsysteem ligt ook onder het vergrootglas in Den Haag. Stikstofminister Christianne van der Wal bezocht vorig jaar de stal van Arjan Prinsen om met eigen ogen te zien wat er gemeten wordt. Sinds dat bezoek is Canter Cremers in gesprek met de ambtenaren van de minister. "Ze zijn heel erg enthousiast en ze willen graag bijdragen aan deze ontwikkeling. Het is alleen de vraag hoe dat ingevuld met worden en daarover moeten we nog iets horen van het ministerie", aldus Canter Cremers. "Meten in stallen is de toekomst, daar zijn ze in Den Haag ook wel achter."