Arnhem en omstreken

Tien miljoen euro voor Oostpool en Introdans is 'cruciaal', maar provincie wil nog niet

Het beoogde parkeerterrein naast het Stadstheater waar Introdans en Oostpool willen gaan bouwen.
Het beoogde parkeerterrein naast het Stadstheater waar Introdans en Oostpool willen gaan bouwen. © Google Street View
ARNHEM - Om door te kunnen gaan is het geld van de provincie voor culturele instellingen Introdans en Oostpool 'van cruciaal belang', maar de tien miljoen euro die er wordt gevraagd komt er vooralsnog niet. De provincie houdt de hand op de knip.
Het gaat om geld voor nieuwe huisvesting. De twee culturele instellingen zitten in sterk verouderde panden die niet meer voldoen. “Willen NEC en Vitesse op eredivisieniveau blijven voetballen, dan hebben ze optimale faciliteiten nodig. Voor gezelschappen in de eredivisie van de podiumkunsten geldt natuurlijk hetzelfde”, schreven de organisaties eerder.
Er wordt inmiddels al jaren gewerkt aan een nieuw pand, maar dat blijkt vrij ingewikkeld. Het eerste plan – het vernieuwen van Stadstheater om daar huisvesting te creëren – viel af vanwege de hoge kosten.

25 miljoen euro nodig

De twee instellingen kwamen daarna met het plan om een zogenoemd werkhuis te bouwen, op de parkeerplaats naast het Stadstheater. Voor dat plan is 25 miljoen euro nodig.
Tien miljoen is toegezegd door de gemeente, de provincie zou dan ook tien miljoen moeten bijdragen en vijf miljoen moet dan nog worden gezocht. Maar de provincie zegt in de begroting geen ruimte te hebben.
Eerder werd al wel twee miljoen euro gereserveerd voor de huisvesting. Mochten de culturele instellingen de boel niet rondkrijgen, is er een kans dat de provincie helemaal afziet van de bijdrage.
In een schriftelijke reactie schrijven de organisaties dat alleen met steun van de gemeente én de provincie passende huishouding kan worden gerealiseerd. De organisaties richten zich nu op de Statenleden en 'hebben er alle vertrouwen in' dat die zich hard gaan maken voor toekomstbestendige huisvesting.