Noord-Veluwe

Eikels en kastanjes zat in het bos, lekker voor mens en dier

Jody Bennink in het bos.
Jody Bennink in het bos. © Omroep Gelderland
UGCHELEN - Er zijn dit najaar bovengemiddeld veel vruchten van eiken en beuken op de Veluwe. De tamme kastanjes, de eikels en de beukenootjes liggen dus weer volop voor het oprapen. Maar wat kun je er uiteindelijk mee?
Allereerst is het natuurlijk niet de bedoeling dat je het bos in gaat en tassen volstopt met de vruchten. "Je mag een champignonbakje vol meenemen", vertelt boswachter Jody Bennink. "Daar ondervinden de dieren geen hinder van. Maar neem geen volle tassen vol beukennootjes en eikels mee. Laat het liggen voor de dieren, want na een zomer zonder veel eten hebben ze het nodig. Ze kunnen zich namelijk nu nog volvreten voor de winter."
Bennink weet als geen ander wat mensen doen met de eikels, beukennootjes en de tamme kastanjes. "De kastanjes worden gepoft, de beukennootjes kun je ook eten en de eikels kunnen voor allerlei versieringen en kunstwerkjes worden gebruikt. Er ligt dus genoeg leuks in het bos."`
Ruud Geerligs bij zijn bak vol met eikels en kastanjes.
Ruud Geerligs bij zijn bak vol met eikels en kastanjes. © Omroep Gelderland

Naar de herten

Maar wat nou als je tuin vol eikels ligt? Dan kun je ze de kliko in gooien, maar je kunt er soms ook nog een aardig zakcentje mee verdienen. Er zijn bomenkwekers die er heel blij mee zijn voor hun nieuwe bomen, maar ook op de Hertenhoeve in Geesteren (Berkelland) zijn ze er blij mee, vertelt Ruud Geerligs. Hij betaalt mensen voor elke kilo eikels en kastanjes die ze komen brengen. En daardoor heeft hij nu bakken vol liggen.
Geerligs voedt zijn herten er namelijk mee. "Ik ben er echt heel blij mee, zeker nu de prijs van de brokken heel hoog ligt. Dan is dit een goede aanvulling voor het voedsel."
Herten eten er volop van.
Herten eten er volop van. © Omroep Gelderland
Hij deed een oproep op Facebook en mensen weten hem nu volop te vinden. "Kinderen zoeken ze echt en gaan lekker buiten spelen en ze krijgen een zakcentje. Sommigen komen echt een paar honderd kilo brengen, nou dat tikt dan wel aan. Het kost mij misschien geld, maar de kastanjes en eikels hebben ook veel goede stoffen in zich voor de dieren. Dus bij ons gaat het mee in de voerrondes. En ja, ik heb ook een boerderijwinkel, dus het is ook wel fijn als er hier mensen komen", lacht hij.
Bekijk hier de reactie van de boswachter:
Boswachter waarschuwt tegen verzamelen van te veel eikels