Rivierengebied

Recreatiesector niet altijd bewust van gevaren van drijvende speeltoestellen

De plek van het fatale ongeluk in Kapel Avezaath
De plek van het fatale ongeluk in Kapel Avezaath © Marco van Deick/Persbureau Heitink
KAPEL-AVEZAATH - Na het dodelijk ongeval in Kapel-Avezaath met een speeltoestel op het water is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een bewustwordingscampagne gestart voor recreatieondernemers. Ze kreeg ook geluiden uit de sector dat er soms onvoldoende kennis is over de regels.
De NVWA houdt toezicht op de veiligheid van onder meer speeltoestellen. Controles gebeuren projectmatig of na een melding over een onveilige situatie. Het 8-jarig meisje dat vorig jaar juni overleed in Kapel-Avezaath zat klem onder een drijvend speeltoestel.

Ondernemer hoort straf

Deze donderdag doet de rechtbank in Zwolle uitspraak tegen de betrokken ondernemer. Tegen hem is 240 uur dienstverlening en 15.000 euro boete geëist.
De man is dood door schuld en een overtreding van de Warenwet ten laste gelegd. Een maand na de aankoop kreeg de vorige eigenaar een keuringsrapport waaruit bleek dat de speeltoestellen waren afgekeurd door keuringsbedrijf TÜV.

NVWA is extra controles gaan uitvoeren

Naar aanleiding van het fatale ongeval vorig jaar is de NVWA in gesprek gegaan met de sector. "We hebben namelijk de indruk dat niet alle eigenaren weten wat hun taken zijn op het gebied van beheer en veiligheid", benadrukt woordvoerder Bart Fortuin.
De eigenaar van een toestel is volgens hem zelf verantwoordelijk voor de veiligheid ervan. Dit houdt onder meer in dat de eigenaar een goedgekeurd toestel heeft, het regelmatig controleert, goed onderhoud en veilig speelbaar houdt.
Er zijn na het ongeval extra controles uitgevoerd op speeltoestellen op het water. De NVWA heeft de uitkomsten van deze extra inspecties nog niet geïnventariseerd.
Ook heeft ze de bij haar bekende branches en eigenaren een brief gestuurd over de risico’s, verantwoordelijkheden en gevaren van toestellen op en rondom het water. Bij gebreken aan toestellen kan de NVWA een waarschuwing geven, een toestel buiten gebruik stellen en een boete opleggen.