Arnhem en omstreken / Stedendriehoek

Nog geen paniek bij Gelderse dierentuinen over hoge energieprijzen

Neushoorns in Burgers' Zoo
Neushoorns in Burgers' Zoo © ANP
ARNHEM - Gelderse dierentuinen hebben vooralsnog niet ingrijpend te lijden van de hoge energieprijzen. Landelijk gezien waarschuwt de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen wel dat de spaarpotjes van de dierenparken leegraken door de sterk stijgende energiekosten.
"We hebben er met wat geluk en vanwege een goede vooruitziende blik geen last van. We hebben een energieprijs afgesproken en die meerdere jaren vast laten leggen. Dat was nog voor de oorlog in Oekraïne", vertelt woordvoerder Bas Lukkenaar van Burgers' Zoo in Arnhem.

'Zo energiezuinig mogelijk'

"Maar het is ook beleid. We voldoen aan de Green Key goud criteria. We gebruiken zonnepanelen en een reservoir waar we warm water uit de zomer in opslaan voor de winter. We runnen ons park zo energiezuinig mogelijk", gaat Lukkenaar verder.
Wel merkt hij dat de grondstofprijzen stijgen: "Die ontwikkeling heeft onze aandacht."

'Hogere energielasten lastig'

Woordvoerder Monique Kastelein van de Apenheul in Apeldoorn bevestigt wel het landelijke beeld: "De energielasten gaan omhoog. Dat is lastig." Ze kan niet aangeven hoeveel meer het apenpark aan energiekosten kwijt is.
"Maar het betekent niets voor hoe we de dieren verzorgen en ook niet hoe we de bezoekers ontvangen, de toegangsprijzen blijven ook hetzelfde", voegt ze toe.
Het ziet ernaar uit dat we niets van de overheid kunnen verwachten
Bezuinigen doet het apenpark niet echt. "Wel blijven we bezig met verduurzamen van gebouwen: zonnepanelen en isolatie van glas", licht Kastelein toe. "Het ziet ernaar uit dat we niets van de overheid kunnen verwachten."
Het Dolfinarium in Harderwijk was woensdag nog niet bereikbaar voor commentaar.