Stedendriehoek

Vrijwilligers 'vlechten heggen', maar wat is dat?

Vrijwilligers zijn druk met het vlechten van de heg.
Vrijwilligers zijn druk met het vlechten van de heg. © Omroep Gelderland
VOORST GEM VOORST - Het is een waar ambacht, het vlechten van heggen op de aloude wijze. Ruim twintig vrijwilligers op landgoed Beekzicht in Voorst leerden het donderdag van Sjoerd Aertssen, heggenvlechter uit Wijchen. De bedoeling is dat deze vrijwilligers vervolgens zelf de honderden jaren oude heg kunnen herstellen. Hiermee wordt ook het cultureel erfgoed behouden.
Terreinbeheerder Freddy Bruntink is opgetogen over de aanpak van de meidoornheg. Hij woont al zijn hele leven bij het landgoed en sinds 2000 werkt hij er ook. Bruntink: "Die heg is al bijna tweehonderd jaar oud en er is voor het laatst zo'n veertig jaar aan gevlochten. In al die tijd is hij een beetje doorgegroeid. Het is namelijk hard nodig dat er nu wordt teruggevlochten".

Niet leggen maar vlechten

Sjoerd Aertssen is het daar hardgrondig mee eens. De professioneel heggenvlechter benadrukt dat hij ook daadwerkelijk heggen vlecht. Hij legt het verschil uit: "Veel mensen zeggen dat ze aan het vlechten zijn, maar in feite zijn ze aan het heggenleggen. Dat komt doordat eind jaren 80 de techniek van het leggen vertaald is met vlechten. Heggenleggen is een Engelse techniek van heggenbeheer. Het is Engelse immaterieel erfgoed dat in Nederland populair is geworden".
De gepassioneerde vlechter vervolgt: "In Nederland vinden we echter alleen relicten, zeg maar overblijfsels, die terugwijzen op vlechten. Door het buigen of knicken van jonge struikjes en deze te vervlechten wordt een dichte takkenstructuur aangebracht die vele generaties meegaat. Veel langer dan een heg die gelegd is. Wij vinden ze zelfs nu nog terug in de historische heggen van Drenthe tot Limburg. Door van onze eigen relicten te leren en opnieuw toe te passen kan ik zeggen dat oude beheertechnieken veel duurzamer zijn en goedkoper dan heggenleggen"."
Aertssen zegt dit niet zonder reden, hij deed jarenlang onderzoek naar vlechtrelicten in binnen- en buitenland.

Meidoorns kunnen steken

De vrijwilligers op landgoed Beekzicht gaan na de lessen zelf aan de slag met het restaureren van de heg middels het vlechten. "Het is helemaal niet moeilijk, maar je moet het wel met goed verstand doen", zegt Bruntink. "Je werkt met meidoorns die behoorlijk kunnen steken."
De hele klus gaat nog wel een tijdje duren, want de heg is honderden meters lang. Maar als het werk dan klaar is, kan de heg weer jaren of zelfs langer mee. "Hopelijk blijven de vrijwilligers allemaal gemotiveerd en dan zie je dat het steeds sneller gaat", zegt Bruntink. "Ik denk dat we dan met twee tot drie weken deze klus geklaard hebben."