Gelderse Vallei / Noord-Veluwe

Burgemeester de fout in met bezoek aan kippenboer

Burgemeester Jan Luteijn voor kunstwerk 'Ei 2011' bij het gemeentehuis in Barneveld.
Burgemeester Jan Luteijn voor kunstwerk 'Ei 2011' bij het gemeentehuis in Barneveld. © Omroep Gelderland
BARNEVELD - Burgemeester Jan Luteijn en wethouder Bennie Wijnne van de gemeente Barneveld zijn de fout in gegaan bij een werkbezoek aan een kippenboer. De twee lokale bestuurders bezochten vorige week een pluimveehouder, keken daarbij via een raam in de stal en kwamen in de buurt van de kippen. Iets dat ten strengste verboden is door de NVWA. Om verspreiding van de zeer besmettelijke vogelgriep te voorkomen, mogen alleen personeel en dierenartsen in de buurt van pluimvee zijn. Kippenboeren in de regio spreken schande van de actie. "Het is totaal onverantwoord."
Pluimveehouder Gerrit van den Heuvel uit Stroe is behoorlijk kwaad en teleurgesteld over de actie van de burgemeester en wethouder. Vorige week bezocht het duo een pluimveehouder in buurtschap Essen, tussen Kootwijkerbroek en Harskamp. De burgemeester postte na afloop foto's van het bezoek op Facebook. Op de afbeeldingen zijn kippen te zien, net als opgestapelde eieren. Luteijn heeft na ophef de foto's verwijderd.

Bezoekverbod

"Die foto's had hij niet mogen maken", zegt Van den Heuvel duidelijk. "We hebben te maken met een ophokplicht van pluimvee om verspreiding van vogelgriep te voorkomen. Een onderdeel daarvan is dat er niemand die daar niks te zoeken heeft op een pluimveebedrijf mag komen. Dus niet in de stal, maar ook niet buiten in de buurt van de schuur. De burgemeester en wethouder hebben zich daar duidelijk niet aan gehouden."
Dit zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit tegen pluimveehouders over bezoek bij hun bedrijf:

"U mag geen bezoek ontvangen tenzij dit noodzakelijk is voor diergezondheid. Alleen personeel en dierenartsen mogen uw bedrijf bezoeken. U moet voorkomen dat personeel vogelgriep verspreidt. Personeel en dierenartsen komen schoon de stallen in, en verlaten de stallen pas na omkleden en wassen. Zorg voor voldoende haarnetjes, handschoenen en mondkapjes in uw bedrijf."

Van den Heuvel vindt dat burgemeester Luteijn en wethouder Wijnne zich niet goed hebben gerealiseerd wat de gevolgen van hun actie kunnen zijn. "Vogelgriep is heel besmettelijk en iedereen kan het op kleding bij zich dragen. De burgemeester en wethouder gaan de afgelopen weken hop, hop, hop, van bedrijf naar bedrijf, zie ik op social media. Stel dat er op zo'n bedrijf vogelgriep uitbreekt, dan zitten we daar allemaal mee. Barneveld is dé kippenhoofdstad van de wereld. Dan mag je verwachten dat de bestuurders, die een voorbeeldfunctie hebben, weten wat de protocollen zijn rondom vogelgriep. Nu lijkt het college van B&W (burgemeester en wethouders, red.) niet na te denken en maar gewoon leuk overal langs te gaan. Dat is kortzichtig en zet bij mij kwaad bloed. Heel wat boeren zijn hier boos over."

'Niet handig'

Theo Bos, pluimveehouder en VVD-fractievoorzitter in de Barneveldse gemeenteraad, is ook teleurgesteld in het handelen van de burgemeester en wethouder. "Het had niet mogen gebeuren, daar ben ik heel duidelijk in. De burgemeester en wethouder bezoeken bedrijven om mee te leven met boeren, dat valt ze te prijzen en is ook goed. Maar zoals ze dat nu hebben gedaan, is gewoon niet handig." Wat volgens Bos wél kan, zijn keukentafelgesprekken bij pluimveehouders. "In de keuken van het woonhuis en niet verder."
De burgemeester had er goed aan gedaan om zijn fout gelijk toe te geven, vindt Bos. "Nu heeft hij de foto's op Facebook verwijderd. Eigenlijk had Luteijn gelijk moeten zeggen: 'we zaten fout en het zal niet nog een keer gebeuren'."

'Voorkomen'

Inmiddels heeft de burgemeester dat, na vragen van Omroep Gelderland, ook gedaan. "Tijdens ons bezoek hadden we ons moeten realiseren dat het bedrijf geen bezoek mocht hebben vanwege de geldende maatregelen tegen vogelgriep. We zijn ons bewust het belang van de maatregelen tegen verspreiding van vogelgriep. We nemen onszelf het incident kwalijk en we gaan dat in de toekomst voorkomen."
"Goed dat ze het toegeven", vindt VVD-agrariër Bos. "Ik verwacht dat het in de toekomst niet nog een keer fout gaat." Kippenboer Van den Heuvel: "Het is fijn dat ze fout erkennen. Hopelijk realiseren ze zich nu extra goed dat ze dit niet nog een keer moeten doen."
Ondanks herhaaldelijke pogingen van Omroep Gelderland, is het niet gelukt om in contact te komen met de pluimveehouder waar de burgemeester en wethouder een bezoek aan brachten.