Achterhoek

Doesburgse wijk De Ooi niet van het gas af door hoge kosten

De Ooi in Doesburg
De Ooi in Doesburg © Omroep Gelderland
Doesburg noemt het een flinke tegenvaller voor iedereen: De Ooi wordt voorlopig niet aardgasvrij. Verschillende mogelijkheden om de wijk van het gas af te krijgen, blijken te kostbaar of niet realistisch. De gemeente heeft wel geld van het rijk gekregen hiervoor, maar met het huidige budget kunnen maar 238 van de 845 woningen op een eventueel warmtenet worden aangesloten en dat vindt ze te weinig.
De Ooi in Doesburg is één van de 64 wijken die van het Rijk geld krijgen om aardgasvrij te worden. Oorspronkelijk was het plan om met de bijna vier miljoen euro een warmtenet aan te leggen met water uit de Oude IJssel.

Te weinig woningen op het net

Nadat deze ‘aquathermie-techniek’ niet realistisch bleek, is als alternatief een warmtenet met een grote collectieve warmtepomp onderzocht. Maar ook hier stokt het, want nu blijkt dat slechts een vierde van het geplande aantal woningen op dit net kan worden aangesloten. Daarom heeft de gemeente besloten niet langer door te gaan met de ontwikkeling van een warmtenet in De Ooi.
Het college vindt het geen verantwoorde uitgave van de bijna vier miljoen. Er blijven dan te veel inwoners in de kou staan: "Te weinig mensen kunnen dan aansluiten op het warmtenet en dat is niet wat we willen in deze moeilijke tijden", aldus wethouder Birgit van Veldhuizen.

Veel geld uitgegeven

Er is al veel geld uitgegeven aan het project, zoals aan het doen van voorbereidend onderzoek. Mede daarom is het niet doorgaan van het project een grote tegenvaller.
Er wordt nu gezocht naar een andere invulling van de subsidiegelden voor De Ooi. Hiervoor wil de gemeente Doesburg verder in gesprek met de inwoners van de wijk over de wensen en mogelijkheden.