Rijk van Nijmegen

‘Paddenstoelen groeien uit de muur', schrijnende woonsituaties in studentenhuizen

Paddenstoelen groeien uit het plafond
Paddenstoelen groeien uit het plafond © Foto van student
NIJMEGEN - Een aantal Nijmeegse studenten is ten einde raad. Ze wonen in heel slecht onderhouden particuliere studentenhuizen waar de leefsituatie ongezond en onveilig is, zo stelt D66 Nijmegen. De partij vraagt de gemeente om actie te ondernemen.
“Zwarte schimmel op plafonds, badkamermuren waar de paddenstoelen uit groeien, tocht door het hele huis, doorgerotte deurposten en kozijnen, lekkages en keukens die blank staan na regenval; het is slechts een kleine greep uit de talloze smerige, ongezonde en onveilige voorbeelden die de D66-fractie onder ogen kreeg”, zegt Sophie den Ouden van D66 Nijmegen.

Plafonds zwart van de schimmel

Sophie, zelf ook student, ziet het ook bij vrienden om haar heen. “Ik zie ramen waar de gaten in zitten. Dat is onacceptabel met de winter voor de deur, dan kun je stoken wat je wilt.” Het D66-raadslid vervolgt: “Als de plafonds zwart staan van de schimmel en er groeien paddenstoelen uit de muren, dan is dat ongezond en onveilig.”
‘Paddenstoelen groeien uit de muur', schrijnende woonsituaties in studentenhuizen
‘Paddenstoelen groeien uit de muur', schrijnende woonsituaties in studentenhuizen © Foto van student
In alle gevallen die D66 onder ogen kreeg, hebben de studenten zelf al meerdere malen aan de bel getrokken bij hun verhuurder, of zelf naar de brandweer gebeld om onveilige situaties te melden. En een enkeling heeft ook de Huurcommissie ingeschakeld, maar tevergeefs. Den Ouden: “We kunnen studenten niet langer in deze situatie laten verkeren en moeten dit niet accepteren van particuliere verhuurders.”

Schrijnende gevallen

Huurteams Nijmegen kan huurders die te maken hebben met dit soort situaties begeleiden om het op te lossen, van bemiddeling tussen de huurder en de verhuurder tot een zaak bij de kantonrechter. Zo’n procedure duurt echter lang en bovendien lijken lang niet alle gedupeerde studenten weet te hebben van deze mogelijkheden.
‘Paddenstoelen groeien uit de muur', schrijnende woonsituaties in studentenhuizen
‘Paddenstoelen groeien uit de muur', schrijnende woonsituaties in studentenhuizen © Foto van student
Daarom vindt D66 Nijmegen het een goed idee om het werk van Stichting Huurteams Nijmegen (SHN) nog beter onder de aandacht te brengen bij studenten. Den Ouden: "We hopen daarnaast dat de gemeente op korte termijn iets kan betekenen voor de meest schrijnende gevallen. Want iedere dag dat bewoners langer in deze onveilige en ongezonde omstandigheden moeten wonen is er één te veel."

Reactie wethouder

Het zal gelukkig niet in alle gevallen zo zijn, reageert wethouder Grete Visser "Wij hebben als het gaat om problemen met onderhoud zicht op het aantal klachten omdat die binnenkomen bij SHN. In 2021 zijn er 154 klachten behandeld. Dat wil zeggen dat er gezocht is naar oplossingen, grotendeels zijn de klachten naar tevredenheid opgelost."
Ze raadt huurders aan in geval van achterstallig onderhoud eerst contact op te nemen met de huurbaas. "SHN kan daarbij bemiddelen. Die kan ook procedures indienen bij de Huurcommissie, die een tijdelijke huurverlaging kan opleggen tot er verbeteringen hebben plaatsgevonden. Als een pand echt brandgevaarlijk is, is ODRN (Omgevingsdienst Regio Nijmegen, red.) aan zet en de brandweer", legt de wethouder uit.
Het gesprek aangaan met particuliere verhuurders is volgens Visser geen taak van de gemeente. Daar is Stichting Huurteams Nijmegen voor. Die helpt huurders van woonruimte in de gemeente Nijmegen met allerlei conflicten met hun verhuurders.
Een van de studenten maakte onderstaand filmpje van de leefsituatie.
Een student laat in dit filmpje het achterstallige onderhoud in dit studentenhuis zien