Gelderland

Vrijwilligers knappen 70 kindergrafjes op

Theo Giesbers en Tonny Mulders aan het werk
Theo Giesbers en Tonny Mulders aan het werk © Omroep Berg en Dal
GROESBEEK - Dagenlang, soms zelfs in de stromende regen, zijn Theo Giesbers, Tonny Mulders en Henk Keukens al in de weer om het kinderkerkhof aan de Kloosterstraat in Groesbeek op te knappen. Zo'n zeventig kindergrafjes worden aangepakt, zodat ze er op 2 november, met Allerzielen, weer netjes bij liggen.
"We hebben al heel veel graven, zo'n stuk of vijftig, in onderhoud als Vereniging Behoud Dorpsgezichten", zo vertelt Theo Giesbers aan mediapartner Omroep Berg en Dal. "Dit was nog een grote wens van ons om ook alle kindergraven op te knappen en te restaureren, en daar zijn we nu mee bezig."

Liefdewerk oud papier

De erfgoedvereniging ontvangt het benodigde geld van de gemeente Berg en Dal. "We krijgen 3000 euro en daarmee moeten alle benodigde materialen bekostigd worden", zo vervolgt Giesbers. "Voor ons is dit dus liefdewerk oud papier."
Vrijwilligers knappen 70 kindergrafjes op
Vrijwilligers knappen 70 kindergrafjes op © Omroep Berg en Dal
Vrijwilligers aan het werk op de begraafplaats. Foto: Omroep Berg en Dal

'Geschiedenisboekje van Groesbeek'

Zeventig graven, daterend vanaf het begin van de vorige eeuw tot oorlogsgraven en graven van minder lang geleden. "Eigenlijk is het kerkhof een klein geschiedenisboekje van Groesbeek". De restauratie valt wel op en leeft blijkbaar ook in de gemeenschap.
De vrijwilligers vonden al een, door een anonieme hulp, compleet geschilderd en opgeknapt kruis aan op een graf en ook worden er bloemen gezet op de reeds opgeknapte graven.