Gelderse Vallei

Meer animo voor griepprik dan vóór coronavirus

Hadassa Jochemsen is huisarts bij Huisartsenpraktijk De Tulp in Ede
Hadassa Jochemsen is huisarts bij Huisartsenpraktijk De Tulp in Ede
EDE - Gelderse huisartsen zijn aan het prikken geslagen voor de jaarlijkse griepvaccinatie. Ook in Ede werden woensdagavond de mouwen opgestroopt. Huisarts Hadassa Jochemsen merkt op dat de animo de afgelopen jaren afnam, maar dat er sinds corona weer meer interesse is. "Mensen hebben nu gezien dat je behoorlijk ziek kan worden van een virusinfectie, of dat nou corona of de griep is."
Eén van de mensen die woensdagavond naar het Pallas Athene College in Ede kwam voor de griepprik is Piet. Een speciale reden om te komen heeft 'ie niet. "Ja, ik kreeg gewoon een oproep. Dat doe je gewoon voor de gezondheid hè."
Een andere Edenaar die op dat moment langsloopt kan zijn motivatie wél toelichten; "Gezondheid is het belangrijkste van alles. Je kunt honderdduizend euro hebben, maar als je niet gezond bent, dan heb je er niets aan."

Soms ziekenhuisopname bij griep

Huisarts Hadassa Jochemsen is tevreden over de opkomst. "Nog meer is altijd mooi, maar met deze opkomst ben ik al heel blij. We hebben 1800 patiënten een uitnodiging gestuurd. Vanavond zetten we zo' achthonderd tot duizend vaccinaties. De komende dagen prikken we ook nog op spreekuur en gaan we op huisbezoek bij mensen die bijvoorbeeld moeilijk te been zijn. Dan heeft straks zo'n 65 procent van de bezoekers van onze praktijk een vaccinatie gehad."
"Want het vaccin is belangrijk om niet ernstig ziek te worden van griep", zegt Jochemsen. "Mensen verwarren het vaak met een verkoudheid, maar van griep kun je ook echt een longontsteking krijgen. En voor kwetsbare mensen zijn ziekenhuisopnames soms nodig. Daar beschermt deze prik echt tegen."

Vier vragen over griepvaccinatie

Heeft de griepprik effect op de coronaherhaalprik of andersom? Is het gevaarlijk om de twee prikken achter elkaar te halen?

Nee, het is niet gevaarlijk om de griepprik en de coronaherhaalprik snel echter elkaar te halen. Toch adviseert huisartsenpraktijk Berendsen in Eibergen om er minimaal een week tussen te plannen. "Mocht je last krijgen, dan weet je in elk geval van welke prik het komt", zegt huisarts Berendsen. "Dat is geen landelijk advies, maar ons eigen advies. En het is dus ook niet noodzakelijk."

Wanneer kan ik de griepprik halen?


De vaccinaties worden door het Rijk verdeeld over de huisartsen. De prikken worden verspreid uitgedeeld, dus elke huisarts moet op zijn beurt wachten. Zo kan huisartsenpraktijk De Wedren Nijmegen pas 9 november starten met prikken, zegt praktijkmanager Annette Bodegom. "We krijgen nu al veel telefoontjes van mensen die de prik willen halen, omdat ze horen dat andere huisartsen al beginnen met prikken. Maar wij krijgen de vaccinaties pas in november binnen."

Gaat de griepgolf groter worden door corona?


Daar durft huisarts Berendsen geen antwoord op te geven. Wel zijn de aanmeldingen niet minder dan gemiddeld, ziet huisarts Berendsen ze. "Op dinsdagmiddag zetten wij de prikken, en dan komen er zo'n 500 mensen. Het is logistiek best veel om op te zetten, er helpen veel vrijwilligers mee. Maar het is ook altijd gezellig."
Annette Bodegom merkt dat de animo hoog is. "Vorig jaar was er meer vraag vanwege corona. Ik verwacht dat ook dit jaar veel mensen hem zullen halen." Het is dus wachten tot een uitnodiging van de huisarts.

Kan je de griepprik ook zelf betalen?


Mocht je niet in de groep 60+ vallen of een andere kwetsbare groep die wordt uitgenodigd voor de griepprik, dan kan je ervoor kiezen de vaccinatie zelf te betalen.