Rijk van Nijmegen

Paul maakte een prachtige foto in Nijmegen en hoopt nu op een prijs

Paul tijdens een van zijn wandelingen.
Paul tijdens een van zijn wandelingen. © eigen foto
NIJMEGEN - Amateurfotograaf Paul Beckers zit bij de laatste tien genomineerden van de fotowedstrijd van National Geographic. Van over de hele wereld doen fotografen mee. Opvallend: van de tien genomineerden in de categorie 'landschap' komen drie inzendingen uit Gelderland.
De haven van vestingsstadje Elburg, een binnenvaartschip op de IJssel bij Westervoort en de nevengeul bij Nijmegen tijdens zonsondergang: deze drie foto's doen een gooi naar de beste foto in de categorie 'landschap'. Ze nemen het op tegen inzendingen uit bijvoorbeeld Canada en Guatemala.

Strijdlust

Paul Beckers is de maker van de zonsondergangfoto in Nijmegen. "Ik zit nu bij de laatste tien. Nu kunnen mensen stemmen, dus dat is voor de publieksprijs. Iedereen die fotograaf is, kan het insturen. Het is ook heel populair onder fotografen. Het is ook gewoon een eer om het te winnen. Daar krijg je ook wel een beetje strijdlust van."
Beckers maakte de foto een aantal weken geleden. "Ik was aan het wandelen bij de nevengeul, want ik ga 's avonds vaak op pad met zonsondergang. Ik was met mijn drone aan het vliegen en dat was eigenlijk tijdens de laatste fase van de zonsondergang. Er was wat sluierbewolking en verder was de lucht leeg. Uiteindelijk kleurde de lucht helemaal oranje. Toen zakte het daarna weg en zag je in de nevengeul de reflectie van de zonsondergang op het water. Dus je ziet eigenlijk de spiegeling van het landschap."
Pauls inzending voor de fotowedstrijd van National Geographic.
Pauls inzending voor de fotowedstrijd van National Geographic. © Paul Beckers
Het is eigenlijk een foto die is opgebouwd uit 120 foto's, dus het is samengevoegd. Ik schiet in vijf lichtstanden, daardoor wordt het een hele mooi scherpe en kleurrijke foto. Dus wel geslaagd, vond ik zelf."
Maar is het ook de mooiste foto die Paul heeft? "Nou... dat is lastig te zeggen, ik maak er zo veel. Maar hij staat wel tussen de toppertjes. Mensen kunnen elke dag op mijn Instagram twee foto's bekijken uit Nijmegen en omstreken. Dan zien ze het een beetje vanuit een ander perspectief."
Paul maakt graag foto's met zijn drone.
Paul maakt graag foto's met zijn drone. © Paul Beckers
"Ik ben ooit begonnen met het fotograferen van vogels. Uiteindelijk ben ik gaan vliegen (met een drone, red.) omdat ik wat uitdaging wilde. Het heeft ook te maken met op het juiste moment ergens zijn. Soms ben ik heel vroeg, soms heel laat. Je gaat op pad om de mooie momenten mee te maken."

Meer Gelderse fotografen

Stemmen voor de publieksprijs kan nog tot 31 oktober. Uiteindelijk is er ook nog een juryprijs te vergeven. Een meerkoppige jury kiest uit de foto's in alle categorieën een winnaar. Deze krijg een publicatie in het magazine van National Geographic.
Paul Beckers doet met zijn foto mee in de categorie 'landschap'. In de categorie 'dier' dingt ook de Nijmeegse Karsten Russ mee om de prijzen. Hij maakte in Californië een indrukwekkende foto van een meeuw. In de categorie 'mens' doet Edwin van Haveren mee. Hij maakte in Nijmegen een foto van een vliegende keeper tijdens een voetbalwedstrijd.
Wil je stemmen op een van de Gelderse inzendingen? Dat kan hier.