Gelderland

Fatale brand schokt flatbewoners: 'Ik zag haar regelmatig'

Bij de brand kwam een persoon om het leven.
Bij de brand kwam een persoon om het leven. © Sebastiaan Kleijn/Persbureau Heitink
ARNHEM - Bewoners van de flat in Arnhem waar in de nacht van maandag of dinsdag een fatale brand woedde, zijn geschokt. Volgens twee internationale studenten die er wonen, is het slachtoffer een jonge vrouw. "Ik ben echt van streek, want ik zag haar regelmatig", zegt Juliana.
Ook internationaal student Rachel woont in het appartementencomplex aan het Gildemeesterplein, bij winkelcentrum Presikhaaf. Ze werd in de nacht van zondag op maandag opgeschrikt door lawaai.
"Eerst dacht ik dat mensen ruzie hadden, ofzo. Maar rond 4.00 uur klopten ze heel hard op de deur en schreeuwden ze: politie!", blikt ze terug. "Toen zagen we het vuur en zijn mijn huisgenoten en ik zo snel als we konden naar beneden gerend."

'Ik denk dat ik geluk heb gehad'

Even verderop woont student Juliana. "We probeerden te slapen en toen hoorde ik geklop. Iemand klopte hard op mijn deur en de deurbel ging. Toen ging ik naar buiten en zag ik de brand. Mijn huisgenoten en ik zijn vervolgens naar buiten gegaan en toen zag ik alle vlammen."
Rachel zag direct dat er brand was. "Mijn appartement is op dezelfde verdieping als de woning waarin de brand woedde. Op het moment dat er brand was, was ik nog wakker omdat ik niet kon slapen. Dus ik denk dat ik geluk heb gehad dat ik de politie kon horen. Toen we buitenkwamen, konden we goed zien dat er een brand was."
Rachel is internationaal student aan de HAN.
Rachel is internationaal student aan de HAN. © RTV Connect
Ze is erg geschrokken van het nieuws dat de vrouw die zwaargewond raakte bij de brand, aan haar verwondingen is overleden. "Ik herinner me dat ze vrij jong is, begin 20 ofzo. Ze zou een student kunnen zijn. Ik kan me niet voorstellen hoe haar ouders en familie zich zouden voelen. Het is heel pijnlijk."

'Ben echt geschokt'

Ook Juliana is geschokt door de gebeurtenis. "Ik ben echt van streek, want ik zag haar regelmatig. Ze woont op dezelfde verdieping, dus ik zag haar daar. Ze was jong en zat waarschijnlijk in dezelfde situatie als ik zit; we wonen allebei in een gedeelde flat. Als ik mezelf in haar schoenen plaats, dan maakt het me heel erg van streek, omdat je weet dat zoiets als dit kan gebeuren. Ik ben echt geschokt."
De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Sommige omwonenden beweren tegenover mediapartner RTV Connect dat de verplichte rookmelders niet overal in de flat zouden hangen.