Rijk van Nijmegen

Koortsboom in Overasselt biedt steun en troost, ook zonder titel 'Boom van het Jaar'

OVERASSELT - De titel 'Boom van het Jaar' is niet naar de Gelderse inzending gegaan. De koortsboom in Overasselt, die volgens oude verhalen een geneeskrachtige werking heeft, is tweede geworden bij de verkiezing. In Overasselt lijken ze daar echter niet wakker van te liggen.
Gekleurde lapjes stof, mondkapjes en zakdoeken sieren de takken van de koortsboom. Deze 18 meter hoge zomereik in de Hatertse en Overasseltse Vennen biedt veel mensen troost in moeilijke tijden.

Geen winnaar

De 'Boom van het Jaar' verkiezing is gewonnen door een Markiezeneik in Amelisweerd. Het bos waar deze boom in staat wordt bedreigd met kap. Actievoerders grepen de verkiezing aan om aandacht te vragen voor de bomenkap, die nodig zou zijn voor de verbreding van de A27. Bij de verkiezing draait het niet om hoe groot of mooi een boom is, maar om het verhaal erachter.
Jos Verhagen nomineerde de koortsboom, die ook wel lapjesboom wordt genoemd. "Deze boom ziet hoe mensen hier lapjes in zijn takken komen hangen, hoe mensen hier op het bankje terugdenken aan vervelende dingen die er spelen: de boom heeft het allemaal gezien. En het leek mij mooi om een boom met deze geschiedenis 'Boom van het Jaar' te laten worden."

Boom met een verhaal

Volgens oude verhalen heeft de boom een geneeskrachtige werking. "Voor deze koortsboom stonden op deze plek andere bomen met dezelfde functie. Ze staan dus op hele bijzondere grond, waar allerlei magische, mystieke gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. En de boom zelf heeft ook een verhaal te vertellen."
In de zomereik hangen de takken vol met gekleurde stukjes stof. "De veronderstelling is dat de lapjes die in de boom gehangen worden de koorts of ziekte overneemt." Wetenschappelijk bewijs voor de genezende werking is er niet. "Maar daar heb ik ook niet zo'n behoefte aan. Ik vind het alleen al mooi dat mensen een probleem hebben hun toevlucht zoeken in zoiets als een boom."

Werkt het echt?

Buurtbewoonster Marlies van den Berg ziet regelmatig dat er ook kaarsjes branden bij de koortsboom, en dat er bloemen worden neergezet. "Het is sowieso een prachtige plek om te wandelen en voor veel mensen is dit een plek waar ze troost vinden." Volgens Verhagen zijn er ook mensen die door de hulp van de boom in te roepen daadwerkelijk zijn geholpen.
"Ik ken een verhaal van een vrouw die er heilig van overtuigd is dat de koortsboom haar dochter van de koorts af heeft afgeholpen. Dat lukte maar niet in het ziekenhuis en toen kreeg ze 's nachts een ingeving die zei: je moet naar de koortsboom. Dat heeft ze gedaan en, zo luidt het verhaal, de koorts bij haar dochter was geweken. Voor haar staat vast dat het zo gebeurd is."
Dat de koortsboom naast de titel heeft gegrepen, daar ligt hij niet wakker van. "Nee, waar het om gaat is dat we de bomen in Nederland een warm hart toe dragen en aangeven wat de betekenis van die bomen voor ons is. En dat doe je door de verhalen van de bomen te vertellen en daar anderen deelgenoot van te maken. Dat is eigenlijk veel belangrijker dan de eerste plaats."
Buurtbewoner Marlies van den Berg vertelt over haar ervaring met de boom:
Volgens oude verhalen heeft de boom een geneeskrachtige werking