Gelderland

Helft kantoorpanden voldoet niet aan goed energielabel, gemeenten moeten ingrijpen

Helft kantoorpanden voldoet niet aan goed energielabel, gemeenten moeten ingrijpen
Helft kantoorpanden voldoet niet aan goed energielabel, gemeenten moeten ingrijpen © Google Maps
De helft van alle kantoorpanden heeft geen energielabel C of hoger en dat is vanaf 1 januari verplicht. Gemeenten moeten gaan handhaven.
Dat die verplichting komend jaar ingaat, is al tien jaar geleden besloten. Kantoren zonder een goed label zijn in overtreding, in het ergste geval kan een kantoor worden gesloten.
Uit onderzoek van Omroep Gelderland in samenwerking met de NOS blijkt ook dat 150 overheidsgebouwen in Gelderland niet voldoen: het gaat onder meer om politiebureaus, gemeentehuizen van Wageningen en Scherpenzeel en een pand van de omgevingsdienst Rivierenland.
Die laatste is opvallend, want de omgevingsdiensten moeten straks gaan controleren. Van alle panden blijkt zo'n 39 procent geen energielabel te hebben, 11 procent heeft een label van D of lager. Dat staat in een Kamerbrief van minister Hugo de Jonge. Hij heeft gemeenten met klem verzocht om te gaan controleren.

Eigenaren hoeven niet meteen sleutel in te leveren

Eigenaren van panden die niet voldoen, hoeven niet meteen de sleutel in te leveren. Ze krijgen, nadat ze een brief hebben gekregen, drie maanden de tijd om met een planning te komen. Daarna hebben ze een jaar om ervoor te zorgen dat ze alsnog aan de eisen voldoen.
Als dat niet lukt, kan in het ergste geval een kantoorpand worden gesloten.
Om hoeveel panden het precies in Gelderland gaat is niet bekend, maar de gemeente Arnhem zegt tegen Omroep Gelderland dat alleen al in die gemeente driehonderd panden niet voldoen aan de eis.
De politie Oost-Nederland laat weten dat er op dit moment met het ministerie wordt gesproken over extra tijd. In ruil daarvoor zouden er dan grotere stappen moeten worden gezet dan energielabel C.
Verantwoording: voor dit onderzoek vergeleken we de adressen van ruim 2.700 instellingen uit het register van overheidsorganisaties met openbare informatie over energielabels.