Achterhoek

Zó probeert de Achterhoek meer geneeskundestudenten binnen te halen

De behoefte aan geneeskundestudenten in de Achterhoek is groot.
De behoefte aan geneeskundestudenten in de Achterhoek is groot. © ANP, ter illustratie
DOETINCHEM - Een nieuwe samenwerking tussen onder meer het Radboudumc, Huisartsenzorg Oude IJssel en het Slingeland Ziekenhuis biedt geneeskundestudenten vanaf maart 2023 een compleet verzorgd coschappentraject van twee jaar aan. Hiermee hopen de betrokken partijen meer artsen in spe te verleiden om naar de Achterhoek te komen, ze daar te binden én te behouden.
Richard Linders, medisch bestuurder Huisartsenzorg Oude IJssel, denkt met dit traject een aantrekkelijk aanbod voor de studenten te hebben: "Normaal gesproken moet een student steeds weer op zoek naar een nieuwe plek om een coschap te lopen. Dit nemen we nu compleet uit handen. Daarbij zorgen we ook voor huisvesting, indien dat nodig is."

Combinatie van zorglijnen

Linders noemt een tweede voordeel. "We hebben de coschappen op een andere manier vormgegeven. Normaal gesproken lopen studenten het eerste jaar vijf dagen per week mee in een ziekenhuis en het tweede jaar vijf dagen per week in bijvoorbeeld de huisartsenzorg. Nu gaan we die twee lijnen met elkaar combineren, waardoor de studenten meteen meekrijgen hoe de domeinen samenwerken. Dat bevordert kennis, kunde en vaardigheden op die gebieden."
Hiermee willen ze de studenten ook inspireren om verder te kijken dan werken in een ziekenhuis: "Ziekenhuizen worden steeds kleiner en andere delen van de gezondheidszorg worden groter. Daarom is het belangrijk om aandacht te vragen voor specialisaties in huisartsenzorg, ouderenzorg of publieke gezondheid," aldus Linders.

Studenten vertrekken uit de regio

Volgens hem zat het idee al sinds 2018 in de pijpleiding: "Wij weten al langer dat moeilijk is om aan zorgpersoneel te komen, en dat geldt ook voor artsen. Het feit dat er geen universiteit in de Achterhoek is, maakt dat geneeskundestudenten uit de regio vertrekken voor hun studie. En dat terwijl we steeds meer oudere mensen krijgen in de Achterhoek, dus dat gaat niet de goede kant op. Daarom proberen wij hun interesse voor de regio weer te wekken."

40 nieuwe co-assistenten in 2025

De eerste twee studenten van het Radboudumc zullen in maart 2023 beginnen. Daarna stromen er iedere maand twee nieuwe studenten in. "In 2025 hopen we dan dat zo’n veertig co-assistenten deze nieuwe variant volgen in de Achterhoek", besluit Linders.