Arnhem en omstreken / Achterhoek

Een cursus drakologie of een trui van hondenhaar voelen: dit kun je doen in de herfstvakantie

De Ridders van Gelre geven tips voor de leukste historische uitjes in de herfstvakantie
De Ridders van Gelre geven tips voor de leukste historische uitjes in de herfstvakantie © Omroep Gelderland
ARNHEM - Oktober is de maand van de geschiedenis en bovendien is het de komende twee weken herfstvakantie. Tijd voor een leuk uitstapje naar een Gelders museum, een historisch evenement of een van de vele kastelen in onze provincie. De Ridders van Gelre hebben een paar leuke tips voor je op een rijtje gezet. Duik met ons de Gelderse geschiedenis in!

Slag om Grolle

Groenlo staat op 21, 22 en 23 oktober helemaal in het teken van de Slag om Grolle. Wees welkom in het jaar 1627. Het Staatse leger onder leiding van Prins Frederik Hendrik nadert Groenlo om de Spanjaarden te verjagen. In de hele stad spelen reenactors de slag na, je kunt er 17de eeuws eten en drinken, er zijn roofvogeldemonstraties en je kunt in een kampement leren touwslaan, schilderen en katapult schieten. Kijk voor het hele programma op de website van de Slag om Grolle. En kun je niet? Geen nood, Omroep Gelderland doet op zaterdag 22 oktober vanaf 13.45 uur live verslag van de Slag om Grolle.
Acteurs spelen de Slag om Grolle na
Acteurs spelen de Slag om Grolle na © Omroep Gelderland

Gelderse Kastelen

De kastelen van Geldersch Landschap & Kasteelen pakken flink uit, deze herfstvakantie. Zo krijgen kinderen een speciale rondleiding op Kasteel Cannenburch, kunnen ze een prinsessencursus volgen op Kasteel Rosendael, een cursus drakologie doen in Kasteel Hernen en wapenschilden maken op Kasteel Ammersoyen. Op verschillende kastelen kun je de middeleeuwse bewoners ontmoeten. Kijk voor meer tips en data in de agenda van Geldersch Landschap & Kasteelen.
Op Kasteel Loevestein is in het weekend van 22 en 23 oktober een middeleeuws riddertoernooi. Kijk mee naar de voorbereidingen en demonstraties van de ridders, dans op de klanken van de troubadour, vecht mee in de ridderschool en probeer met een handboog te schieten. Dwaal door het kampement en ervaar hoe ze vroeger in de middeleeuwen leefden. En ook in de herfstvakantie zijn er allerlei leuke activiteiten op het kasteel.
Op Kasteel Doornenburg is de hele week een sprookjesbal en op 29 oktober kun je er griezelen tijdens Halloween. Meer informatie vind je op de website van Kasteel Doornenburg.
Kinderen krijgen in de herfstvakantie een speciale rondleiding op Kasteel Cannenburch
Kinderen krijgen in de herfstvakantie een speciale rondleiding op Kasteel Cannenburch © Omroep Gelderland

Gelderse musea

Gelderland barst van de leuke en interessante musea, we pikken er een paar uit:
In het Nederlands bakkerijmuseum kunnen kinderen de komende twee weken speculaaspoppen bakken, de poffertjessalon is open en de bakker geeft een theatrale familievoorstelling, de Broodshow. Het programma per dag vind je op de website van het museum.
Het Nederlands Openluchtmuseum is tot en met 30 oktober geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. Er zijn dagelijks allerlei demonstraties, in onder meer de touwslagerij, de weverij en de smederij. Je kunt er een workshop Staphorster Stipwerk volgen, werken met hout of luisteren naar Anansi verhalen. Het hele programma staat hier.
In het Nederlands Watermuseumin Arnhem kunnen kinderen op zoek naar een troonopvolger van de kikkerkoning.
In het Vrijheidsmuseum in Groesbeek is onder andere een Lili Marleen dag, een Anne Frank middag en een tentoonstelling over mensen die tussen 1933 en 1945 van de nationaalsocialisten het stempel ‘asociaal’ kregen. Op 30 oktober is de "Kijk je ogen uit!"-familiedag. Ontdek hoe zwaar de rugzak van een parachutist was of hoe een trui gebreid van hondenhaar voelt.
In CODA Apeldoorn kun je een prehistorische klokbeker kleien. Op op 23 oktober is de Erfgoeddag, waarop alles draait om het Grote Verhaal van Apeldoorn. Luister naar de legende van Uttiloch of puzzel met scherven uit grafheuvels. Je kunt tekenen met papierpulp en de de 3D-reconstructie van de Oude Mariakerk in Virtual Reality bekijken. Kijk voor meer activiteiten op de website van CODA.
Het Geofort Herwijnen staat de hele herfstvakantie bol van de activiteiten. zoals Future Films en het nieuwe Climate Race spel. Er is ook een Minecraft workshop.
In Fort Pannerden is op zaterdag 29 oktober van 18.30 uur tot 21.30 uur "De nacht van de Soldaat." Lopend door het verduisterde fort kom je verschillende soldaten tegen die bezig zijn met hun werk. En van 17 tot en met 30 oktober kunnen kinderen onder begeleiding van een volwassene speuren naar sporen van (hoog) water in het fort. Kijk voor meer informatie op de website.
Op 22 en 23 oktober is het Weekend van de Koude Oorlog. Voor veel mensen een stuk onbekende geschiedenis en daarom zijn er zoveel mogelijk objecten en musea, die te maken hebben met de Koude Oorlog open voor publiek. In Arnhem is bijvoorbeeld de PTT/KPN Atoombunker geopend en in Nijmegen zijn er lezingen en een avond-belevingstocht langs de bunkers van de IJssellinie. De Stingerbol op het voormalige kazernecomplex in Ede is op zaterdag 22 en zondag 23 oktober van 13.00 tot 16.00 uur geopend. Meer activiteiten vind je hier.
In de Musea Zutphen zijn ook verschillende leuke workshops te volgen, schilder je eigen versie van een stadsmuur, versier je eigen masker of doe de audiotour 'De Verloren Muntschat' met kans op een een bronzen, zilveren of gouden munt.
In de Zutphense Walburgiskerk kun je de hele week naar Ramp & Veerkracht, een theaterspektakel over het jaar 1572, met muziek, zang, dans, videokunst, hoorspel en interviews waarin Harm Edens historicus Johan Visser bevraagt over zijn recente onderzoek naar 1572.
In het Brandweermuseum Borculo kun je met een VR-bril het gevaar van een brand ervaren en leer je wat je moet doen bij een brand. Ook kun je een rondrit maken in een historische brandweerwagen door Borculo. Lees er alles over op de website van het Brandweermuseum.
Meer tips voor historische uitjes in Gelderland vind je op de website van de Maand van de Geschiedenis.
De Ridders van Gelre wensen je een prettige herfstvakantie!