Liemers / Arnhem en omstreken

Kun je overlijden aan een gebroken hart? Dit zegt de expert

Het gebroken hart-syndroom bestaat
Het gebroken hart-syndroom bestaat © Pixabay
LATHUM - Twee dagen nadat de 22-jarige motorcoureur Victor Steeman uit Lathum overleed als gevolg van zijn horrorcrash in Portugal, overleed ook zijn moeder. Gestorven van verdriet, hoor je verschillende mensen uit de omgeving van de familie zeggen. En dat kan wel eens heel dicht bij de waarheid zitten, bevestigt hoogleraar cardiologie aan de Radboud Universiteit Angela Maas. Want een gebroken hart, daar kun je volgens haar zeker aan overlijden.
Maas acht het waarschijnlijk dat de moeder van Victor inderdaad overleed aan het 'gebroken hart-syndroom'. "Dat kan niet missen." Tot twee procent van de hartaanvallen wordt volgens de hoogleraar veroorzaakt door acute, hevige, vaak verdrietige emoties. Dat wordt ook wel een 'Tako Tsubo-hartinfarct' genoemd, weet Maas. "Dat is Japans voor een viskruik voor inktvissen. Het litteken dat je ziet op zo'n hart, lijkt namelijk op die viskruik."

Verlamde haarvaatjes

Aan de buitenkant zie je dat niet, legt Maas uit. "Maar via een hartkatheterisatie kun je dat litteken wel ontdekken." Na een dergelijke hartaanval valt er volgens Maas nooit iets te dotteren, omdat er geen sprake is van een vernauwing. "Door de acute, hevige emoties worden de haarvaatjes van de hartspier verlamd."
Daar kun je dus aan sterven, maar dat hoeft niet, vertelt Maas. Als er op tijd een ambulance ter plaatse is, kan er volgens haar ook bij dit type hartaanvallen worden ingegrepen. Wat wel lastig is, is dat het in dat soort emotionele situaties vaak logisch gevonden wordt dat je je 'niet goed voelt' en men zich dus onvoldoende realiseert dat daar nog een andere medische oorzaak onder ligt, ziet Maas.
Als je zo'n hartaanval overleeft, is in tachtig procent van de gevallen het op een viskruik lijkende litteken na een week of zes vrijwel verdwenen, vervolgt Maas. "Maar je loopt een verhoogd risico om het nog eens te krijgen. Je zult dus onder controle en aan de medicatie moeten blijven."

'Met stress omgaan'

Het komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Van de patiënten met een 'gebroken hart-syndroom' is 85 procent vrouw, weet Maas. "Vaak boven de 50 jaar." Bij hartaanvallen als gevolg van chronische stress is zelfs 94 procent vrouw, stelt de hoogleraar. "Kennelijk gaan mannen en vrouwen op een andere manier met stress om. Vrouwen raken vaker hevig geëmotioneerd, waar mannen tot actie overgaan. Mannen kunnen stress ook wat makkelijker parkeren: 'vanavond even voetbal met een biertje'." Vrouwen zouden ook vaker 'alle ballen in de lucht willen houden' en last hebben van perfectionisme.
Een hartaanval door acute positieve stress, zoals iemand die in armoede leeft en ineens de loterij wint, kan volgens Maas ook. "Maar dat zijn wel uitzonderingen."
Hoogleraar cardiologie aan de Radboud Universiteit Angela Maas op archiefbeeld.
Hoogleraar cardiologie aan de Radboud Universiteit Angela Maas op archiefbeeld. © Omroep Gelderland

'Belangrijk voor verwerking'

En hoewel het vlak na iemand zijn overlijden vaak een moeilijke beslissing is, zou Maas toch altijd adviseren om te proberen de doodsoorzaak vast te stellen. "Dat is belangrijk voor de verwerking. Als iemand begraven is, kun je die antwoorden niet meer krijgen."

Zie ook: