Rijk van Nijmegen

Komende dagen minder bussen door stakingen

Buschauffeurs leggen tot en met vrijdag het werk neer, ook deze bus in Nijmegen blijft mogelijk stilstaan.
Buschauffeurs leggen tot en met vrijdag het werk neer, ook deze bus in Nijmegen blijft mogelijk stilstaan. © ANP
NIJMEGEN - Reis je vaak met de bus, let dan op of deze de komende dagen wel rijdt. FNV staakt namelijk drie dagen lang in het streekvervoer. De vakbond is het niet eens met de cao. Vervoerders adviseren reizigers om de reisplanner regelmatig te checken.
FNV Streekvervoer eist onder meer een loonsverhoging van 10 procent. Daarnaast moet er volgens de vakbond iets worden gedaan aan de werkdruk en het personeelstekort. "De chauffeurs zijn het nu echt zat en gaan het er niet bij laten zitten. Ze gaan door tot die eerlijke cao er ligt", aldus FNV-vakbondsbestuurder Marijn van der Gaag.

'70 procent rijdt wel'

Vervoerders kunnen pas op het allerlaatste moment zeker zeggen of bussen wel of niet rijden. "We weten niet wat de opkomst gaat zijn", erkent Angelique Jansen namens de vervoerders Connexxion en Breng. De busmaatschappijen adviseren dus om de reisplanner goed in de gaten te houden. "Zo kort mogelijk voor vertrek, voor de meest betrouwbare informatie", benadrukt Jansen.
"Als je echt een belangrijke afspraak hebt die je niet wilt missen, zoek dan alternatief vervoer", voegt Lotte Hendriksen van Keolis eraan toe. Ze verwacht dat 70 procent van de bussen wel rijdt.

Regionaal treinverkeer

De streektreinen in onze provincie zullen naar verwachting wel rijden. De Keolis-lijn van Zutphen naar Oldenzaal valt sowieso niet onder deze cao en onder het personeel van Connexxion en Breng is een lage stakingsbereidheid, weet Janssen.