Noord-Veluwe

Ermelo krijgt noodopvang voor maximaal 300 asielzoekers

Asielzoekers (ter illustratie)
Asielzoekers (ter illustratie) © ProNews
ERMELO - In Ermelo komt volgend jaar een noodopvang voor maximaal 300 asielzoekers. De tijdelijke locatie komt op een voormalig voetbalveld, niet ver van de spoorlijn tussen Zwolle en Amersfoort. De opvang blijft in elk geval twee jaar in gebruik, en maximaal vijf jaar.
Het terrein is eigendom van ggz-instelling GGz Centraal. Volgens de gemeente Ermelo stelt de instelling het terrein 'graag beschikbaar voor dit goede doel'. De locatie moet nog opgebouwd en ingericht worden. Begin volgend jaar kunnen waarschijnlijk de eerste asielzoekers er terecht.
Nederland heeft veel te weinig opvangplekken voor asielzoekers. Dat komt niet alleen doordat er meer asielzoekers komen, maar ook doordat er niet genoeg woningen zijn voor duizenden statushouders. Zij mogen in Nederland blijven, ze zijn erkend als vluchteling, maar ze hebben nergens om naartoe te verhuizen en moeten dus noodgedwongen in een asielzoekerscentrum blijven.
Voor volgend jaar moeten gemeenten 51.000 opvangplekken beschikbaar hebben, was in augustus afgesproken, maar dit wordt niet gehaald. Daarom is ook volgend jaar crisisnoodopvang nodig.