Noord-Veluwe

Overvloed aan eikels, wilde zwijnen hebben goed jaar

Wilde zwijnen profiteren van een goed eikeljaar.
Wilde zwijnen profiteren van een goed eikeljaar. © Pixabay
ARNHEM - Nadat de wilde zwijnen op de Veluwe vorig jaar letterlijk omkwamen van de honger, hebben ze dit jaar juist een overdaad aan eikels en beukennootjes. Volgens Nature Today van de Wageningen Universiteit zijn er dit najaar bovengemiddeld veel vruchten van eiken en beuken op de Veluwe. Dat is niet alleen goed nieuws voor de wilde zwijnen, maar ook voor roofdieren.
Zo'n 4,4 miljoen kilo eikels, en 1,3 miljoen kilo beukennootjes, dat is de verwachting voor dit jaar op de Veluwe. Een deel van de eikels is niet zo groot, wat volgens de WUR komt door de droogte. "De groei van eikels werd geremd, wat leidde tot een verhoogde afstoot van kleine groene eikeltjes en tot niet uitgroeiende steeltjes met kleine eikeltjes die bruin verkleuren en afvallen."
"Maar de meeste eikels zijn gewoon goed gegroeid en de afrijping lijkt, net zoals in de extreem warme en droge zomer van 2018, juist vlotter te verlopen. De eerste rijpe eikels vielen een maand vroeger dan normaal uit hun hoedjes."

Beukennootjes

En naast de eikels is 2022 ook een goed jaar voor de beukennootjes. 1,3 miljoen kilo, dat is ruim drie keer zo veel als vorig jaar. De droogte lijkt maar een beperkt effect te hebben gehad op de groei van deze nootjes.
In vergelijking met 2021 is 2022 een goed jaar.
In vergelijking met 2021 is 2022 een goed jaar. © Nature Today
Ter vergelijking: in 2021 schatte de Vereniging Wildbeheer Veluwe de opbrengst op zo'n 1,6 miljoen kilo eikels en beukennootjes. Dat zorgde ervoor dat veel wilde zwijnen stierven aan een voedseltekort. Reden voor de Faunabeheereenheid Gelderland om dit jachtseizoen minder wilde zwijnen af te schieten. De organisatie mikt op het afschieten van zo'n 2600 wilde zwijnen op de Veluwe, fors minder dan in de periode 2021-2022 toen er in totaal 7638 dieren werden afgeschoten. Dat blijkt uit cijfers van de Faunabeheereenheid Gelderland. Het doel is om een stand van 1300 wilde zwijnen te hebben op de Veluwe.

'Overdadige voedselsituatie'

Dit jaar ziet de voedselsituatie er op de Veluwe dus een stuk beter uit. Maar die hoeveelheden eikels en beukennootjes zorgen ervoor dat de wilde zwijnen nu terechtkomen 'in een overdadige voedselsituatie', zo schrijft de Wageningen Universiteit. "Naast de zwijnen zullen heel veel andere diersoorten van de grote hoeveelheid eikels en beukennootjes profiteren, bijvoorbeeld reeën, edelherten, muizen, gaaien, vinken, houtduiven, eenden en eekhoorns."
Het aantal eikels heeft ook weer invloed op het aantal frislingen dat in het voorjaar geboren zal worden en dus ook op de stand van het wilde zwijn op de Veluwe. "De stand van de wilde zwijnen is voedselgestuurd", vertelt Erik Koffeman van de Faunabeheereenheid Gelderland. "Veel eikels, betekent veel jongen." En wanneer er veel zwijnen en biggen zijn, kunnen de roofdieren daar weer van profiteren.

Veel eikels, veel biggen

Uit de meest recente cijfers van Vereniging Wildbeheer Veluwe uit september blijkt dat er naar verwachting 1300 zwijnen zullen worden geschoten, gebaseerd op eerdere vergelijkbare jaren. Volgens de vereniging wordt er in het voorjaar dan een zwijnenstand van 2600 verwacht. Op basis van het voedselaanbod, verwacht de betrokken organisaties een aanwas van 200 procent, wat neerkomt op 2600 biggen. Dat zou betekenen dat er in de zomer van 2023 zo'n 5200 wilde zwijnen zullen rondlopen op de Veluwe. In de zomer van 2022 waren dat er nog 4000.
Maar de Vereniging Wildbeheer Veluwe plaatst ook een kanttekening. "Het inschatten van de werkelijke aantallen blijft moeilijk. De realiteit is dat de balans vaker doorslaat naar onderschatting dan naar overschatting", zo meldt het rapport. Daarbij zijn er grote verschillen in omstandigheden op verschillende plekken op de Veluwe. "De belangrijkste verandering ten opzichte van het verleden is dat we nu de wolf als jager erbij hebben gekregen. Maar hun effect zal ook weer lokaal zijn afhankelijk van de omstandigheden."

Zie ook: