Noord-Veluwe

Wat voor weer krijgen we deze herfst? Dit zegt de weerman

Weerman Gerrit moet het allemaal nog zien met die strenge winter.
Weerman Gerrit moet het allemaal nog zien met die strenge winter. © Omroep Gelderland
VIERHOUTEN - Als het in oktober mooi is, dan krijg je een koude winter. Meerdere weerwijsheden gaan daarover, zoals 'In de wijnmaand zon, winter kent geen pardon' en 'blinkt oktober in zonnegoud, winter volgt snel en koud'. Maar klopt dat wel?
"Oude wijvenpraat", zegt amateurweerman Gerrit Rekers als we hem met die vraag confronteren. Met zijn weerstation in Vierhouten houdt hij al decennia data bij over het weer. Een relatie tussen oktober en het vervolg van de winter ziet hij daarin niet terug.

Eikels en winters

"Daar klopt helemaal niks van", vervolgt hij stellig. "Ze zeggen ook dat als er veel eikels en beukennootjes liggen, een strenge winter volgt. De afgelopen vier jaar hadden we wel meer jaren met veel eikels, maar geen strenge winters."
Buien kunnen overal vallen
Rekers hoort ook wel van mensen die het weer voorspellen met maanstanden. "Vaak hoor je wel dat als het volle maan is, het weer de hele maand zo blijft", noemt Gerrit nog een fabeltje. "Klopt niks van."
Durft Rekers dan wel het weer te voorspellen? "Ja", maar slechts een paar dagen vooruit. "Maandag wat regen. Dinsdag en woensdag wordt het prachtig mooi wandel- en fietsweer. Een klein beetje zonnig. En wat ik nu zie: donderdag en vrijdag in de loop van de middag buien. Maar buien kunnen overal vallen, dat is even afwachten."