Liemers

Drie sterrenchefs koken voor goed doel in hun oude dorp

Chef-kok Tom Lamers (vooraan) in de keuken bij Berentsen in Loo
Chef-kok Tom Lamers (vooraan) in de keuken bij Berentsen in Loo © Omroep Gelderland
LOO - Voor sommige gasten is het de allereerste keer, anderen hebben wel vaker in een sterrenrestaurant gegeten, maar één ding is zeker: allemaal dragen ze muziekvereniging Excelsior in Loo (gemeente Duiven) een warm hart toe. Zeker 195 euro tikken ze af voor een diner, bereid door drie koks met een Michelinster, oorspronkelijk ook afkomstig uit het dorp. Van de opbrengst kan de fanfare nieuwe uniformen kopen.
Het is soms even zoeken in een keuken die niet van jezelf is, maar de drie chef-koks redden zich prima bij zaal Berentsen in Loo. Pannen staan te pruttelen op het vuur en de amuses staan al klaar om straks als eerste uitgeserveerd te worden. Tom Lamers van Het Koetshuis in Bennekom, Hans de Bont van De Moerbei in Warmond en Tonny Berentsen van De Kromme Dissel in Heelsum hebben allemaal hun roots in Loo.
"Best bijzonder voor zo'n klein dorp, maar ik denk ook wel dat we elkaar enigszins hebben geïnspireerd", vertelt Tonny Berentsen. "Zo was Hans - de oudste van ons drieën - een beetje mijn voorbeeld en zo keek Tom - de jongste - weer naar mij."

Flink prijskaartje voor pak

De drie zijn hun vroegere dorp inmiddels uit en werken ieder als chef-kok in een eigen sterrenrestaurant, maar voor deze ene keer werken ze samen aan een heel bijzonder diner voor 85 gasten.
"Dit vond ik meteen een heel mooi initiatief waar ik graag aan mee wilde doen", benadrukt Hans de Bont. "Ikzelf heb ook nog kort bij Excelsior gezeten. Maar het was niet meer dan twee weken, geloof ik", lacht hij.
Koken blijkt meer zijn ding dan muziek maken. "Maar ik weet wel hoe belangrijk de muziekvereniging is voor Loo, dus daar zet ik me graag voor in."
De eerste gang: drie amuses.
De eerste gang: drie amuses. © Omroep Gelderland
Volgend jaar bestaat de vereniging honderd jaar en dan moeten er nieuwe uniformen aangeschaft worden. Maar daar hangt een enorm prijskaartje aan. "Een nieuw pak is ongeveer 1200 euro en we hebben 35 leden. Reken maar uit", legt Rik Booltink van Excelsior uit.
"Daarom moesten we iets creatiefs bedenken om aan het benodigde geldbedrag te komen en ik denk dat dat wel is gelukt met het organiseren van dit sterrendiner", zeg hij enthousiast. "Binnen een paar dagen waren alle plekken gereserveerd en was er zelfs een wachtlijst."

Oester, tomaat en kaviaar

De gasten komen binnen via een rode loper en beginnen het diner met een glaasje champagne. "Heel spannend dit", zegt een dame uit Loo, terwijl ze het menu bestudeert. "Ik heb nog nooit in een restaurant met Michelinster gegeten, dit is de eerste keer en dan meteen met drie sterrenkoks!."
Ze was één van de eersten die zich had aangemeld voor het diner. "Ik vind het zo'n leuk en goed initiatief, Excelsior is altijd overal in Loo, met de kermis en carnaval, ja dat maakt heel veel sfeer."
Het eten wordt opgediend.
Het eten wordt opgediend. © Omroep Gelderland
Inmiddels is de eerste gang geserveerd. Die bestaat uit drie amuses, van elke chef-kok één. "Het ziet er in ieder geval al heel mooi uit. Een oester, kaviaar en iets met tomaat lees ik net. Ik ben heel benieuwd."
Bekijk hieronder hoe het ging.