Gelderland

Lieveheersbeestjes trekken massaal naar binnen, waarom en wat doe je eraan?

Een veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje.
Een veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje. © Pixabay
WAGENINGEN - Twee jaar geleden doken ze ook overal op in deze tijd van het jaar en ook nu is het weer raak. Lieveheersbeestjes zie je overal op een mooie zonnige dag. "Het ene jaar zoeken ze heel geleidelijk hun overwinteringsplek op. Soms gebeurt dat heel massaal, zoals gisteren", zegt lieveheersbeestjesdeskundige Gerrian Tacoma uit Apeldoorn.
"Waar komen al die lieveheersbeestjes vandaan? Er zitten er wel duizenden in de tuin", vraagt Peggy Lee zich af. Ze deelt op Facebook een foto van verschillende lieveheersbeestjes op een raamkozijn.
Marissa heeft hetzelfde gevoel na een wandeling in de natuur. "Toen wij gisteren in het bos waren was er een stukje waar ze ook massaal rondvlogen. Toen we er doorheen liepen zat er overal wel een lieveheersbeestje op de jassen, tassen én in onze haren. Eigenlijk best bijzonder om te zien."
Jolanda ziet het bij haar thuis: "Hier zitten ze ook op de door de zon verwarmde witte muur. Bizar veel. Ik heb de ramen en deuren dichtgehouden."

Op zoek naar overwinterplek

Het is een fenomeen dat eigenlijk ieder jaar weer terugkomt, weet bioloog Arnold van Vliet van Wageningen University & Research. Het gaat om een exotische variant: het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje. "Die zijn op zoek naar een plek om te overwinteren." En dus kruipen ze graag door gaatjes en kieren om jouw woning binnen te komen. De beestjes komen van nature niet in ons land voor, maar zijn hier ooit terechtgekomen, omdat ze werden gebruikt in kassen als natuurlijke vijand van bijvoorbeeld bladluizen.
Ik schrok hoeveel er werd ingevoerd op waarneming.nl
Maar zijn het er ook meer dan andere jaren? "Of het toeneemt weet ik niet", zegt entomoloog Gerrian Tacoma uit Apeldoorn. Ze is deskundig op het gebied van onder meer lieveheersbeestjes. "Ikzelf heb er gisteren niet veel gezien, maar ik doe ook werk voor Waarneming.nl. Ik schrok hoeveel er werd ingevoerd op één dag. Het betrof vaak het Aziatisch lieveheersbeestje. Het ene jaar zoeken ze heel geleidelijk hun overwinteringsplek op, soms gebeurt dat heel massaal, zoals gisteren."
Bij Peggy Lee zitten veel lieveheersbeestjes op haar woning.
Bij Peggy Lee zitten veel lieveheersbeestjes op haar woning. © Peggy Lee

Warme plekjes

Het Aziatisch lieveheersbeestje heeft een hele specifieke voorkeur als het gaat om een mooi plekje. "Ze landen vaak op lichte oppervlakten", zegt bioloog Arnold van Vliet. Vervolgens gaan de rood-zwarte kevertjes aan de wandel, op zoek naar een droog en koel plekje in een woning, kerk, kelder of op een zolder.
Je komt nooit helemaal van ze af
En zondag gebeurde dat dus ineens massaal, waardoor mensen de lieveheersbeestjes overal - en in grote getale - zagen. Nu ze op hun overwinteringsplekje zitten, kan het maar zo zijn dat je ze tot maart niet meer ziet. "Ze zitten tot ergens in het voorjaar op die plek, afhankelijk van het weer komen ze in maart of april weer tevoorschijn", vertelt Tacoma. "Dan gaan ze weer naar buiten. Soms zie je ze in de winter ook al. Dan zitten ze net niet goed op hun plek in een huis en is het er bijvoorbeeld te warm, waardoor ze actief worden."
Tussen maart en oktober zijn ze buiten, om te eten, paren en larven te leggen. De volwassen lieveheersbeestjes gaan vervolgens dood, de pasgeboren larven ontwikkelen zich tot nieuwe lieveheersbeestjes en gaan op zoek naar bladluis.
Kevertjes in een kozijn in Bemmel op maandagmiddag.
Kevertjes in een kozijn in Bemmel op maandagmiddag. © M. Jansen

Wat kan je er tegen doen?

Mocht je van ze af willen en zijn ze in grote hoeveelheden in je huis, dan kun je ze op de lage stand van je stofzuiger opzuigen en buiten de zak omkeren, adviseert Van Vliet. "Of je doet een nylon kous over de buis van de stofzuiger. Dan vang je ze daarin op en laat je ze buiten weer vrij." Maar je komt nooit helemaal van ze af, weet de WUR-onderzoeker. "Een zekerheid is dat ze nooit meer weggaan uit ons land."
Bij Jansen in Bemmel wemelt het van de kevertjes in de kozijnen. "In elk kozijn zitten er wel honderd", laten ze de redactie weten. "Van één kozijn heb ik een foto gemaakt. Alle beestjes zijn inmiddels opgezogen."
Tacoma heeft nog een andere tip, mochten de beestjes op een plek zitten waar je ze liever niet wil. "Je kan ze prima verplaatsen naar een zolder of naar een schuur. Daar kunnen ze prima overwinteren zonder dat je er last van hebt."
Trees zat na een wandeling buiten helemaal onder de kleine kevertjes.
Trees zat na een wandeling buiten helemaal onder de kleine kevertjes. © Trees Lanters

Zie ook: