Achterhoek

Gesneuvelde Benjamin kan worden bijgezet in familiekapel in Italië

Benjamin Giorgio Galli overleed bij een bombardement in Oekraïne
Benjamin Giorgio Galli overleed bij een bombardement in Oekraïne © doneeractie.nl
WINTERSWIJK - De Achterhoekse Benjamin Giorgio Galli vocht in Oekraïne tegen de Russen, maar overleed in de strijd. Met een crowdfundingsactie voor zijn begrafenis haalden zijn ouders ruim 11.000 euro op. Dat is genoeg om Galli's lichaam terug te brengen naar Italië, waar zijn naasten hem in de familiekapel willen begraven.
Galli vertrok in maart dit jaar als vrijwilliger naar Oekraïne en sloot zich aan bij het vreemdelingenlegioen. Begin september raakte de 27-jarige man uit Winterswijk gewond bij een zwaar bombardement in de buurt van Charkov. Niet veel later overleed hij aan zijn verwondingen.

Familiegraf

Zijn ouders schrijven op de website van de crowdfunding dat hun zoon tot zijn dood hielp bij evacuaties, puin ruimen en het opnieuw aansluiten van elektriciteit. Galli's lichaam is naar Nederland gebracht, maar zijn roots liggen in Italië. Zijn ouders wilden Galli graag begraven in het familiegraf, maar hun zoon was hier niet voor verzekerd. Met de crowdfunding wilden zij dit alsnog mogelijk maken.
Het begraven van Galli in Italië kost ruim 10.000 euro. Dat bedrag is nu ruimschoots opgehaald. De donaties op de crowdfunding lopen ondertussen nog door.

Steunbetuigingen

Op sociale media stroomden de steunbetuigingen na het overlijden van Galli binnen. Maar er klonk ook kritiek op zijn keuze om te vechten in Oekraïne. Volgens zijn ouders vocht hun zoon alleen mee, omdat hij het onrecht in Oekraïne niet kon verdragen, zo vertelde zijn moeder aan een Italiaanse krant.

Zie ook: