Gelderse Vallei

De allereerste Nederlands kampioen wildbarbecueën is bekend

Chef-kok Arjan Buwalda van het Dutch BBQ Team tijdens net Open NK Wild BBQ.
Chef-kok Arjan Buwalda van het Dutch BBQ Team tijdens net Open NK Wild BBQ. © Omroep Gelderland
HOENDERLOO - Tientallen liefhebbers van wild kwamen zaterdag samen voor het allereerste Open Nederlands kampioenschap Wild BBQ. In Nationaal Park de Hoge Veluwe streden zij om de eretitel van Nederlands kampioen.
De deelnemers kregen vooraf vier soorten wild en een paddenstoelenpakket, dat in een opdracht verwerkt moest worden. Een jury met daarin meerdere bekroonde topkoks, zoals Teus de Kok en Robert Kranenborg, beoordeelde al het bereide eten.
De vooraf afgesproken regels waren niet mals. Zo mochten de acht teams, die ieder bestonden uit vijf tot zeven deelnemers, alleen briketten, hout of houtskool gebruiken als brandstof voor de barbecue. Daarnaast mocht niemand voorgeproduceerde ingrediënten inzetten: alles moest ter plaatse bereid worden vanuit verse ingrediënten, kruiden en specerijen.

Zuinig met kruiden

Chef-kok Arjan Buwalda van het Dutch BBQ Team zegt dat het wild zelf het meeste doet voor een gerecht. "Laat de uitgesproken smaak van wild goed naar voren komen. Het wild heeft het hele jaar kunnen eten en is nú op z'n best. Je moet de smaak van het wild niet gaan verbloemen met veel kruiden of specerijen", raadt Buwalda aan. "Het zal vast eens mislukken, maar door het vaker te doen krijg je meer ervaring. En ga eens kijken bij een wedstrijd, daar leer je veel van."
Teamgenoot Frans Bon, die net een hertenrug heeft ingepakt in een filodeeg en een paddenstoelenfarçe met groene kool, kijkt op de klok. Over zo'n 20 à 25 minuten is zijn hert Wellington klaar en daar ziet hij naar uit. "Het is het topstukje van de rug, heel mooi zacht. Top of the bill, ik denk het beste wat je hier kunt vinden. Een potentiële winnaar? Nou... dat durf ik niet te zeggen. Er zijn hier heel goede deelnemers", zegt hij.

Winnaars

De jury riep Team Wettels on fire uit tot winnaar en de allereerste Nederlands kampioen. Daarachter finishten het Dutch BBQ Team en Der Unterhund. De aanmoedigingsprijs ging zaterdag naar Passie voor wild. Volgend jaar mag het best een stukje beter, zegt chef-kok en televisiepersoonlijkheid Robert Kranenborg. "Ik ben niet helemaal tevreden. Er kan nog enorm verbeterd worden. De focus moet echt liggen op de garing van het vlees en het gebruik van smaken. Je merkt dat het vlees soms te weinig gerust heeft, of juist te lang - waardoor de vleessappen weg zijn en het droog wordt. Daar zit nogal een oefening."
Bekijk hier hoe het wild bereid wordt:
Het eerste NK wildbarbecueën zag er zo uit