Noord-Veluwe

Zó krijg je allerlei wilde dieren in je achtertuin (en help je ze meteen)

Ellen van Norren bekijkt een vos die op haar wildcamera is vastgelegd.
Ellen van Norren bekijkt een vos die op haar wildcamera is vastgelegd.
PUTTEN - De Zoogdiervereniging doet, samen met een aantal andere organisaties onderzoek naar wild in achtertuinen. Volgens Ellen van Norren van de Zoogdiervereniging lopen zelfs in kleine ommuurde stadstuintjes nog wilde dieren zoals egels rond. Door wildcamera's op te hangen hopen onderzoekers te zien welke dieren op welke soort tuinen afkomen. Maar hoe zorg je dat die dieren naar jouw tuin willen komen?
Ook in de tuin van een rijtjeshuis zijn mogelijkheden om wilde dieren welkom te heten, verzekert Van Norren. "Dit is natuurlijk dé tijd om je tuin winterklaar te maken. Mensen verstaan daar vaak onder dat dan alle takken en al het blad de tuin uit moet."
Dat hoeft echter niet, zegt ze. "Je moet je voorstellen dat na de zomer alle insecten tussen al dat blad gaan zitten. Als je dat de tuin uitdoet, verdwijnen daarmee ook alle beestjes. We weten hoe slecht het gaat met de insecten, dus als je een mooie hoop van bladeren maakt kunnen al die beestjes de winter doorkomen. En je hebt goede kans op een egel in zo'n bladerhoop."

Stapel hout

Ook een stapel hout is interessant voor dieren om in te schuilen, vervolgt Van Norren. "Zanglijsters houden daarvan. Dat is geen zoogdier, maar er zijn ook wel kleine marters die erin kunnen schuilen."
Of neem een stapel stenen. "Als je stenen op elkaar stapelt, met wat ruimte ertussen, dan kunnen daar ook dieren in huizen. En dat bij elkaar is ook een enorm insectenhotel, maar eigenlijk dus ook een zoogdierenhotel", zegt Van Norren.

Wildcamera's

De meeste wilde dieren zijn 's nachts actief, dus áls je al dieren in je tuin hebt, dan heb je dat misschien niet eens door. De Zoogdiervereniging hoopt dan ook dat mensen een wildcamera in hun tuin willen ophangen en eventuele waarnemingen delen. Het project heet Wild in je Achtertuin en is een samenwerking met onder meer de Wageningen Universiteit, Silvavir, Wildlife Monitoring Solutions en Communicatiebureau de Lynx.
Bekijk hier hoe de onderzoekers te werk gaan:
Onderzoekers plaatsen wildcamera's in 100 achtertuinen