Arnhem en omstreken

Zwarte vrouw uit de achttiende eeuw maakt nog steeds veel emoties los

Ferida Nabibaks met de Prodesseprijs.
Ferida Nabibaks met de Prodesseprijs. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Anna van Vossenburg moet een opvallende verschijning zijn geweest. Ze wordt rond 1710 geboren op de plantage Vossenburg in Suriname. De Arnhemse families Brantsen en De Vree zijn eigenaren van de tot slaaf gemaakte Anna. In 1727 reisden de twee tienerzussen Hester Henriëtte en Johanna Elisabeth de Vree vanuit Suriname terug naar hun familie in Arnhem. Zij namen ‘swartin Anna’, zoals ze genoemd wordt in de bronnen, mee als dienstmeid.
Ferida Nabibaks maakte een voorstelling met zang en dans over Anna van Vossenburg. Een vakjury beloonde de theatermaakster zaterdagochtend met de Prodesseprijs. De Arnhemse historische vereniging Prodesse Conamur reikt de prijs ieder jaar uit aan een bijzondere productie over een onderwerp uit de geschiedenis van de Gelderse hoofdstad. Nabibaks nam de Prodesseprijs in ontvangst met tranen in haar ogen.
Margreet van Gastel reikt de Prodesseprijs uit
Margreet van Gastel reikt de Prodesseprijs uit © Omroep Gelderland

Dag van de Arnhemse geschiedenis

“Ik had dit totaal niet verwacht,” zei een geëmotioneerde Nabibaks in haar dankwoord. Ze hoopt met de voorstelling het gesprek op gang te brengen over het slavernijverleden. De uitreiking van de Prodesseprijs is het begin van de Dag van de Arnhemse geschiedenis. In Erfgoedcentrum Rozet starten lezingen, rondleidingen en workshops met de historie van Arnhem als thema. Morgen zijn er activiteiten in Park Meinerswijk over de Romeinse geschiedenis van Arnhem.

Vrije vrouw

In haar voorstelling verbindt Nabibaks de geschiedenis van haar voormoeders aan die van Anna. Anna van Vossenburg kwam als eigendom van de familie De Vree naar Arnhem. Ze kreeg bij aankomst een Bijbel met zilverbeslag en ze ging naar een eenvoudige school. Op zondag 26 maart 1741 werd Anna gedoopt in de Eusebiuskerk. Ze was toen al veertien jaar in Arnhem en ondertussen een vrije vrouw geworden. Anna bleef haar hele leven in dienst van de families Brantsen en De Vree. In 1780 overleed ze in de Arnhemse Bakkerstraat. Hier woonde ze sinds haar aankomst in Nederland. Anna van Vossenburg werd ongeveer 70 jaar.
Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. We brengen het laatste nieuws over de Gelderse historie en organiseren elke zaterdagochtend een exclusieve rondleiding voor onze volgers op bijzondere locaties. En heb je het stripboek Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom al in de boekenkast? Volg ons op: Facebook, Instagram, Twitter, Televisie, Radio, YouTube en Web.