Arnhem en omstreken

Marion Bloem vluchtte voor haar bekendheid: 'Ik vond het verschrikkelijk'

Marion Bloem in gesprek met presentator Klaas Drupsteen.
Marion Bloem in gesprek met presentator Klaas Drupsteen. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Hoewel ze blij was met haar succes, had het persoonlijk ook nadelen. Schrijfster Marion Bloem sloeg na haar doorbraak op de ‘vlucht’ voor de bekendheid, door op reis te gaan naar Italië.
De 70-jarige Bloem werd geboren in Arnhem en schrijft boeken, maar is ook kunstenaar en documentaire- en filmmaker. Ze brak door met haar boek Geen Gewoon Indisch Meisje, dat in 1983 verscheen en waarvan 350.000 exemplaren zijn verkocht. Dit jaar viert ze haar vijftigjarig jubileum als schrijfster.
“Ik kan het zelf ook niet geloven”, zegt ze in het Omroep Gelderland-programma Op Weg naar Waarheid. Daarin gaat presentator Klaas Drupsteen met haar in gesprek over haar leven en de waarheid.

Verzinnen

Als kunstenaar is Bloem altijd bezig met dingen verzinnen. Dat schuurt soms met de waarheid. “Ik ben wel altijd bezig met de relatieve waarde van de waarheid.” Volgens haar is die waarheid eigenlijk voor iedereen anders. “Bij elke ervaring waarvan je denkt: dit is zo gebeurd, betrek je je eigen gezichtspunt erin. “Je bent ook een vat vol tegenstrijdigheden, dat zijn we eigenlijk allemaal. Dat moet je voor jezelf kunnen erkennen, om die zogenaamde waarheid te vinden.”
Als ik niet meer mag verzinnen, ga ik liever dood
Meestal schrijft ze fictie. “Niets is waar, alles is verzonnen. Die oma’s zijn mijn echte niet. Mijn opa’s zijn anders dan die van mijn hand. Mijn vader is een ander, ook als hij echt mijn vader is. Mijn moeder is heel wat liever in het echt. Het fijne van kunstenaarschap is dat je je eigen wereld mag creëren en daar ben ik gelukkig.” Een leven zonder iets kunnen verzinnen, kan ze zich dus niet voorstellen. “Als ik niet meer mag verzinnen, ga ik liever dood.”

Bekendheid

Bloem reist graag de wereld over. “Vanwege de vrijheid, om te kunnen zijn wie ik ben.” Toen ze begon door te breken, aan het begin van de jaren tachtig, ging ze reizen om te vluchten. “Omdat ik niet kon omgaan met de bekendheid”, legt ze uit.
“Dat zou je leuk moeten vinden, maar ik vond het eng. Waarom? Dat je bij de kassa maandverband staat af te rekenen, of dat je onder de douche staat na een sportwedstrijd. Dat ineens een vreemd iemand tegen je zegt: jij bent toch die schrijfster? Dan sta je daar in je nakie onder de douche, dat vond ik niet fijn.”
In de uitzending spreekt Bloem ook over haar grote liefde, haar man Ivan Wolffers. Hij kreeg twintig jaar geleden de diagnose prostaatkanker. “Ze gaven hem maar een paar jaar te leven.” Uiteindelijk hield hij het langer vol. Hij overleed op 7 oktober, ná de opnames van het programma.
Bekijk hieronder de hele uitzending van Op Weg Naar Wijsheid met Marion Bloem.
Op Weg naar Waarheid - Marion Bloem