Arnhem en omstreken

Staat Jan Modaal in de kou deze crisis? 'Mensen moeten zich laten horen'

Gerrie Elfrink vindt dat iedereen fatsoenlijk rond zou moeten komen.
Gerrie Elfrink vindt dat iedereen fatsoenlijk rond zou moeten komen. © Omroep Gelderland
ARNHEM - "We leven in een tijd dat mensen die werken in de problemen komen", stelt fractievoorzitter Gerrie Elfrink van de SP in Arnhem bij De Week van Gelderland. “Mensen met een normaal inkomen hebben moeite om rond te komen." Hij was te gast om te praten over de gevolgen van de inflatie voor de middeninkomens. Ook econoom Charan van Krevel schoof aan: "Trek aan de bel bij de gemeente."
"Buschauffeurs, verplegers, politieagenten. Er vindt echt een maatschappelijke kaalslag plaats. Bijna dagelijks bereiken ons ook berichten van ondernemers die failliet gaan", zegt Elfrink.
De lagere middeninkomens vormen een groep die het ook steeds moeilijker krijgt, maar die voor veel steunmaatregelen niet in aanmerking komt.

Minima krijgen veel aandacht

De minima krijgen momenteel veel aandacht en hulp, maar de inkomensgroep daarboven zit in de kou. Volgens een (niet-representatieve) steekproef op de sociale media van Omroep Gelderland is 80 procent het eens met de stelling: 'De minima worden geholpen met steunmaatregelen, maar de modale inkomens zijn de klos'.
Een minimuminkomen is een netto inkomen van 1311 euro of minder voor alleenstaanden en 1972 euro of minder voor gehuwden. Een inkomen van 2500 euro netto per maand geldt nu als modaal.
SP'er in Arnhem Elfrink vindt dat de gemeente voor de middeninkomens met een oplossing moet komen en beter moet kijken naar haar eigen beleid. “Om een voorbeeld te noemen: de gemeentebelastingen worden volgend jaar vrijwel allemaal verhoogd en dat terwijl mensen in de problemen komen. Dat is bizar, kijk daar dan eens naar. Het geld klotst hier tegen de plinten, want Arnhem is een hartstikke rijke gemeente. Iedereen zou fatsoenlijk rond moeten komen en niet afhankelijk moeten zijn van allerlei toeslagen.”

Crisissituatie

Econoom Charan van Krevel van de Radboud Universiteit in Nijmegen denkt dat de overheid in zo'n crisissituatie snel een oplossing probeert te zoeken voor de acute problemen. “Dan is het makkelijk om een snelle bruto-oplossing te vinden, maar er is eigenlijk maatwerk nodig.” Elfrink denkt daar ook zo over. “Het rijk kan niet alles doen. Het is maatwerk en dat moet van de gemeenten komen. Alleen doen die het niet.”
Charan van Krevel denkt dat de middeninkomens last gaan krijgen van belastingverhogingen.
Charan van Krevel denkt dat de middeninkomens last gaan krijgen van belastingverhogingen. © Omroep Gelderland

Belastingverhoging

Van Krevel denkt dat de middeninkomens ook nog last gaan krijgen van belastingverhogingen. “Die steunmaatregelen zijn nog niet helemaal begroot, dus zeker 10 miljard zal dan worden teruggehaald via de belastingen. Het zijn altijd de modale inkomens die daar het meeste onder te lijden hebben. Dus ja, wat moet je doen als je in de problemen komt en overal net buiten valt? Mensen moeten zich vooral laten horen. Trek aan de bel bij de gemeente, bij politici, maar ook in politiek Den Haag!"
Elfrink vindt dat de energiesector ook moet worden aangepakt. "Vattenfall heeft in de eerste helft van dit jaar al 1 miljard euro winst gemaakt. Het kan niet zo zijn dat de consument voor die hoge energieprijzen moet opdraaien. We zouden die prijzen moeten bevriezen, bijvoorbeeld op de hoogte van 1,5 jaar geleden. Wij van SP zijn voorstander van het nationaliseren van de energiesector."
Bekijk de uitzending van De Week van Gelderland hieronder. Het gesprek met Elfrink en Van Krevel zit in het begin.
De Week van Gelderland