Gelderland

Terrasweer op komst, temperaturen boven 20 graden

Er is nazomerweer op komst.
Er is nazomerweer op komst. © ANP
ARNHEM - Er is een nazomer op komst. Dit weekend komen de temperaturen nog niet boven de 20 graden, maar maandag kan het in het oosten van het land warm worden. "Het heeft iets van een Spaanse pluim."
Vanaf zaterdag zijn er al zonnige perioden, maar er kan ook nog een bui gaan vallen. "In de loop van de dag verwachten we meer opklaringen", zegt Roosmarijn Knol van Weerplaza. Het is wel wat aangenamer dan de afgelopen dagen met zo'n 16 tot 18 graden. "Maar door de wind kan het gevoelsmatig wel wat frisser zijn.

Zonnetje op zondag

Op zondag wordt dezelfde temperatuur verwacht, is het zo nu en dan bewolkt en blijft het op de meeste plaatsen droog. "Er komt een zonnetje bij, dus de temperatuur kan verder oplopen. We zien een iets vriendelijker weerbeeld."

Aangenaam warme maandag

Maar maandag gaat het kwik nog wat verder omhoog. Er wordt zachtere lucht aangevoerd, waardoor het in het oosten met 20 graden zelfs aangenaam warm kan worden. "We zien eigenlijk een bijzonder fenomeen", vertelt Knol. "Het weer heeft de karakteristieken van een Spaanse pluim. Waarbij er, normaal gesproken in de zomer, vanuit Spanje warme lucht naar Nederland komt. Het wordt natuurlijk geen 30 of 35 graden, maar toch wel 19 tot 21. Het is zes graden warmer dan gemiddeld in deze tijd van het jaar."
"Vanaf dan gaat de temperatuur met kleine stapjes achteruit", vertelt Knol. Ook dinsdag is het nog aangenaam met temperaturen tussen de 17 en 20 graden. Vanaf die dag wordt het wat minder qua temperatuur. Woensdag lijkt nog een droge dag te worden, maar de dagen erna wordt de kans op buien weer groter.