Achterhoek / Stedendriehoek

Theaters 'zoeken grenzen op' om hoge energieprijzen het hoofd te bieden

Theaterdirecteur Eva Middelhoff denkt na over maatregelen om de stookkosten te beperken.
Theaterdirecteur Eva Middelhoff denkt na over maatregelen om de stookkosten te beperken. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Bij Stadsschouwburg Nijmegen en Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen gaat het theatercafé vanaf 2 november sluiten en bij Amphion in Doetinchem overwegen ze, in het uiterste geval, om twee dagen per week dicht te gaan als er geen oplossing komt voor de torenhoge energiekosten.
Directeur Charles Droste van Amphion heeft theaterproducenten een brief gestuurd waarin hij ze waarschuwt dat als de financiële situatie niet verbetert, hij zich genoodzaakt ziet om voor het seizoen 2023/2024 drastisch te snijden in het aantal voorstellingen.
"Het is een combinatie van factoren. Naast de stijgende energiekosten zitten we op een zaalbezetting van ongeveer 75 procent ten opzichte van voor corona. En dat is begrijpelijk, want ons publiek heeft natuurlijk ook last van de inflatie en de stijgende energieprijzen", legt hij uit.

'Je zoekt de grenzen op'

Droste moet dit jaar 200.000 euro meer aan energie uitgeven. En besparen is moeilijk. "Je wilt mensen ook een warm welkom geven."
Dat merkt ook directeur Eva Middelhoff van Stadsschouwburg Nijmegen en Concertgebouw De Vereeniging. Zij verwacht een kostenstijging van zo'n 500.000 euro voor beide panden als het nieuwe energiecontract in 2023 ingaat. "Het gaat nu nog net, maar we gaan de temperatuur wel iets verlagen. Al moet het wel comfortabel blijven. Maar je zoekt de grenzen op."
En het theatercafé van de Stadsschouwburg gaat dus sluiten. "Die ruimte is heel groot en hoog en is duur om te verwarmen. Met mobiele bars zorgen we ervoor dat ons publiek toch een drankje kan krijgen in de pauze", voegt Middelhoff toe.

Graadje lager

Ook bij Theater Orpheus in Apeldoorn is de verwarming al een graadje naar beneden. Al hebben ze daar het geluk dat ze nog een vast contract hebben voor het gas tot januari en het stroomcontract loopt nog een jaar langer door, zegt directeur Mirjam Barendregt. "En we waren al heel lang bezig met verduurzamen dus ons theater heeft al energielabel A."
Toch nemen ook zij al maatregelen. Volgend jaar gaan ze verder met de verduurzaming. "En we kijken waar er nog bespaard kan worden. Bijvoorbeeld door op plekken in het theater waar op dat moment geen voorstelling is, de verlichting uit te doen."
Bij Schouwburg Agnietenhof in Tiel hebben ze nog geen last van de stijgende energieprijzen. Directeur Nico Baars: "We zijn een gemeentelijk theater en lopen mee op het langlopende contract van de gemeente. Dus tot nog toe gaat het onze deur voorbij."

Hand op de knip

Maar ook Baars merkt dat mensen hun hand op de knip houden. "Mensen zijn voorzichtig. En dat merken we in de kaartverkoop. En dan zijn vooral de minder bekende artiesten de dupe. Want mensen gaan dan toch voor de bekendere namen. En juist die artiesten hadden het al zo moeilijk tijdens de coronacrisis."
De prijs van de kaarten omhoog doen? "Dat durven we ook eigenlijk niet te doen", zegt Charles Droste van Amphion. "Nu ons publiek ook de inflatie voelt. We zitten in een soort Catch-22. Aan alle kanten gaan de prijzen omhoog en we kunnen het eigenlijk niet doorberekenen."
Laten we hopen dat het niet gaat vriezen en sneeuwen
Mirjam Barendregt, directeur Theater Orpheus
De hoop is op hulp vanuit de overheid. De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecteuren (VSCD) kwam vorige week met een brandbrief over de extreem oplopende kosten voor zalen met afgelopen of binnenkort aflopende energiecontracten.
Mirjam Barendregt van Theater Orpheus hoopt dat de Rijksoverheid via de gemeenten kan bijspringen. "Ook voor andere instellingen binnen de gemeente. En laten we vooral hopen op een winter waarin het niet gaat vriezen en sneeuwen."