Gelderse Vallei / Rivierengebied

Podcastmaker logeert bij refo-gezin: ‘Ik leer ze steeds beter begrijpen'

De Hersteld Hervormde Gemeente Opheusden.
De Hersteld Hervormde Gemeente Opheusden. © Google Maps
BARNEVELD - De tweede aflevering van de Omroep Gelderland-podcast Niet van de Wereld is vanaf nu te beluisteren. Hierin gaat maker Maarten Dallinga dieper in op wat reformatorische christenen geloven, hoe ze dat kunnen geloven en wat het voor hun leven betekent.
Hij logeerde onder meer een weekend bij Ruud en Lianne. Daar had hij een gesprek over wat het betekent om in God te geloven. "Wat een bijzonder moment was dat. Als luisteraar hoor je ook wat eraan voorafging. Ik stel eerst van die typische niet-kerkelijke vragen. 'Is het niet allemaal toeval? Houd je er geen rekening mee dat er helemaal geen God is, maar dat je er maar in gelooft zodat je zeker bent van een plekje in de hemel als die er wel is?'", vertelt Dallinga.

'Ik denk dat ieder mens troost nodig heeft'

Ruud vertelt in de podcast: "Ik denk dat het echt waar is. God is een vader. Dat raakt me wel altijd", vertelt Ruud, terwijl hij geëmotioneerd raakt. "Dat gun ik jou ook, dat gun ik mijn kinderen. Ik denk dat ieder mens gewoon troost nodig heeft, omdat je allemaal een beetje eenzaam op de wereld loopt en heel veel dingen niet snapt en begrijpt. En ik denk dat het dan heel goed is dat je weet dat er iemand is die je kent en die voor je zorgt en van je houdt."
Dallinga vond dat een indrukwekkend moment: "Toen vertelde hij dit en dacht ik zelf ook wel van 'wow'. Het was het sluitstuk van het weekend dat ik daar doorbracht. Ik logeerde bij het gezin - met zes kinderen - in Opheusden. Ik ging mee naar de kerk, ik heb meegeholpen met koken en we hebben een fietstochtje gemaakt met elkaar. Dan merk je dat wanneer je de tijd neemt om de ander te leren kennen, je veel dieper komt in het gesprek. Door zoiets leer ik ze steeds beter begrijpen, en ik hoop de luisteraar ook."

Steeds minder

Refo’s zijn de meest orthodoxe christenen binnen de protestantse kerk. Ze zijn met ruwweg 500.000 tot 600.000 en het worden er steeds minder. Een groot deel woont samengeklonterd op de Gelderse Biblebelt. Dallinga deed er maandenlang onderzoek naar. "In de eerste aflevering maak je als luisteraar voor het eerst kennis met de mensen uit de podcast over de Gelderse biblebelt. In de tweede aflevering zoom ik in op wat deze mensen nou precies geloven, hoe ze dat kunnen geloven en wat dat voor hun leven betekent."
Luister hier naar de tweede aflevering:
Niet van de Wereld is ook te vinden in podcastapps als Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts. Wekelijks komt een nieuwe aflevering online. Het laatste deel wordt op maandag 7 november gepubliceerd.
De serie kwam tot stand met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.
Reageren? Dat kan via nietvandewereld@gld.nl.