Gelderse Vallei

Pluryn kan weinig zeggen over onderzoek naar misstanden De Glind

Zorginstelling Pluryn wil nog weinig zeggen over het onderzoek naar de misstanden.
Zorginstelling Pluryn wil nog weinig zeggen over het onderzoek naar de misstanden. © ANP
DE GLIND - Zorginstelling Pluryn laat weinig los over het onafhankelijke onderzoek naar misstanden in jeugddorp De Glind bij Barneveld. Wel zegt de instelling dat 'we willen weten hoe onze voorgangers met signalen zijn omgegaan'.
Woordvoerder Wim Mulder van Pluryn kan inhoudelijk niets zeggen over het onderzoek, laat hij weten aan Omroep Gelderland. De zorgverlener zei eerder dat in de archieven van voorgaande organisaties in De Glind niets is gevonden over misstanden in de jaren negentig. De zegsman spreekt tegen dat er dat er destijds niet goed genoeg is gezocht. "De vorige keer dat we hebben gezocht was in 2019 en toen is niets gevonden."
Wat nu wel in de archieven is aangetroffen waardoor Pluryn heeft besloten een onafhankelijk onderzoek te doen, wil Mulder niet zeggen.
Wie de organisatie gaat doorlichten is nog niet duidelijk. Mulder: "We buigen ons eerst over de onderzoeksvraag. Maar het besluit dat het onderzoek er komt is wel genomen."

'We hopen een goed beeld te krijgen'

De zorginstelling hoopt 'een goed beeld te krijgen' van wat zich in de periode van de misstanden heeft afgespeeld 'en in welk context' die zijn gebeurd. Mulder: "We willen weten hoe onze voorgangers met signalen zijn omgegaan."
Wat Pluryn doet met de uitkomsten in de richting van de slachtoffers, weet Mulder niet. "Dat moet blijken uit wat we vinden."
Omroep Gelderland sprak de afgelopen maanden met tientallen oud-bewoners van jeugddorp De Glind bij Barneveld. Ze vertelden over seksueel misbruik, lichamelijke en geestelijke mishandeling. De landelijke politiek bemoeit zich intussen met de misstanden. Staatssecretaris Maarten van Ooijen (ChristenUnie) van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil dat alle relevante feiten boven tafel komen.
Zie ook: