Noord-Veluwe / Rivierengebied

Ook de wilde kat rukt op naar Gelderland

Wilde kat
Wilde kat © Creative Commons
ARNHEM - Het is een kwestie van tijd voordat ook de Europese wilde kat zich vestigt in Gelderland. Dat zegt ARK Natuurontwikkeling. De inheemse kat verdween honderden jaren geleden uit ons land, maar is nu via Brabant en Limburg op de weg terug naar onze provincie. Qua uiterlijk heeft de wilde kat veel weg van een huiskat, maar verder is hij in vrijwel niets te vergelijken met de geliefde huisdieren.
Sinds de middeleeuwen komt de Europese wilde kat niet meer voor in ons land, vertelt ecoloog Bram Houben van ARK Natuurontwikkeling. In de Ardennen en de Eifel overleefden wel populaties en deze dieren breiden hun leefgebied nu steeds verder uit. De komende jaren zal de eerste wilde kat dan ook in onze provincie opduiken. De kat lijkt op een flink uit de kluiten gewassen huiskat. Vooral aan de staart is te zien of het om een wilde kat gaat, legt Houben uit aan BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink...
Luister naar de radioreportage (1-3)

Geen familie

Onze eigen huiskatten stammen niet af van de Europese wilde kat, vertelt Houben. Ook het gedrag van de wilde kat is totaal anders. Zo is de wilde kat veel schuwer. Op het menu staan vooral knaagdieren en vogels, maar ook kikkers, vissen en jonge reekalfjes worden gegeten. De inheemse kattensoort verdween uit ons land door bejaging, onder meer om fazanten en patrijzen te beschermen. Ook was er steeds minder geschikt leefgebied voor de dieren.
Tegenwoordig kan de wilde kat weer prima overleven in de Gelderse natuur, al zouden natuurgebieden diverser mogen zijn, vertelt de ecoloog van ARK Natuurontwikkeling. Op de Veluwe groeien bijvoorbeeld vooral naaldbomen. In een gevarieerder bos leven meer verschillende dieren waardoor het voedselaanbod voor de wilde kat ook groter zal zijn. Houben denkt dat ook de wilde kat uiteindelijk zal profiteren van Gelderse natuurherstelprojecten...
Luister naar de radioreportage (2-3)

Poema of wilde kat

Voor zover bekend heeft de wilde kat zich al eeuwen niet meer in onze provincie laten zien. Helemaal zeker is dat niet. De dieren zijn schuw en kunnen zich goed verschuilen. In de zomer van 2005 hield de aanwezigheid van een poema op de Ginkelse Heide bij Ede de gemoederen flink bezig. Het roofdier werd nooit gevonden. De mogelijkheid bestaat dat het niet om een poema, maar om een wilde kat ging.
Is een nieuw roofdier in de Gelderse bossen slecht nieuws voor vogels en andere prooidieren? Dat hoeft niet, merkt Houben op. Omdat wilde katten in een territorium leven en dus niet de aanwezigheid van andere (zwerf)katten dulden, worden er in die gebieden mogelijk zelfs minder dieren opgepeuzeld door katten...
Luister naar de radioreportage (3-3)

Jongen gaan in de herfst op pad

De afgelopen jaren heeft de Europese wilde kat zich in Limburg al meerdere keren voortgeplant. In de herfst en de winter verlaten de jonge katten hun geboortegrond om op zoek te gaan naar een eigen territorium. Hoe meer wilde katten in de buurt leven, hoe verder de jonge katten zullen wegtrekken op zoek naar geschikt leefgebied. Zo kan het gebeuren dat de wilde kat de komende jaren ook in Gelderland opduikt. Ook voor experts is het soms moeilijk om de dieren te onderscheiden van zwerfkatten. DNA-onderzoek zal daarom waarschijnlijk nodig zijn om zeker te weten of een wilde kat onze provincie heeft ontdekt.
BuitenGewoon Radio is iedere zondagochtend tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.