Stedendriehoek

Honderden dieren dood na fout, Ria woest op gemeente

De kikkerpoel is volgens Ria Walhof volledig mislukt.
De kikkerpoel is volgens Ria Walhof volledig mislukt. © Eigen foto
APELDOORN - Woest is ze. Jarenlang zet Ria Walhof zich in voor het welzijn van padden en kikkers. Erger kon niet, dat dacht ze toen vorig jaar in Apeldoorn per abuis een sloot werd uitgebaggerd die vol zat met kikkers, padden en hun eitjes. De gemeente Apeldoorn beloofde compensatie en hield woord. Maar volgens Ria is dat een grote farce: “Dit slaat nergens op.”
Ria wijst naar de kikkerpoel die de gemeente liet graven. “Dit is tien keer niks”, zegt ze gefrustreerd. ”In het gras achter een honkbalveld aan de Kaartenmakershoeve ligt een kuil, half verhard met leem en grind. Het is ongeveer een meter diep en drie bij vier meter breed. Padden en kikkers heeft ze er nooit gezien: de poel is zo goed als kurkdroog. “Waardeloos. Het is volledig mislukt”, tiert Ria.

Dode dieren

De gemeente liet de poel graven nadat de sloot, een paar meter ernaast, in het voorjaar van 2021 werd uitgebaggerd. Een fout van het baggerbedrijf. Honderden amfibieën vonden de dood. “De gemeente heeft duizend maal excuses aangeboden. Ze beloofde compensatie. Het zou in orde komen.”
“Ik dacht: ze maken die sloot weer in orde. Even een nieuwe onderlaag erin zodat het water terug kan. Maar nee. In de sloot groeien nu alleen nog planten en gras, er is geen water. Het is te diep uitgebaggerd. De sloot is vernield.”
De sloot die vorig voorjaar per abuis werd uitgebaggerd.
De sloot die vorig voorjaar per abuis werd uitgebaggerd. © Eigen foto
Ria, die al 45 jaar padden en kikkers overzet, maakt zich zorgen. “Het zat hier altijd vol met padden en kikkers. Nu zie je bijna niks meer. Padden zetten snoeren af. Die hebben een poel of sloot met waterplanten nodig. Kikkers hebben beschutting nodig. Als het zo kaal is, voelen ze zich onbeschermd.”

Voortplantingswater

Om erger te voorkomen, eist de Apeldoornse dat de sloot alsnog wordt hersteld vóórdat de paddentrek eind februari weer begint. “De dieren zijn hun voortplantingswater kwijt. Die blijven er dan rondhangen. Ik denk dat ze ten prooi vallen aan roofvogels. Of ze gaan gewoon dood. In het voorjaar zijn ze graatmager na hun winterslaap.”
Misschien vinden honden het nog leuk
Maar gehoor bij de gemeente krijgt Ria tot nog toe niet. “Ik voel me totaal niet serieus genomen. Twee keer heb ik een contactformulier ingevuld, maar hoor niks terug. Ik heb er spijt van dat we destijds de aangifte niet hebben doorgezet. Het leeghalen van de sloot was een milieudelict: padden zijn beschermd.”

Andere vijvers

De gemeente Apeldoorn laat aan Omroep Gelderland weten dat er in de wijk De Maten twee poelen zijn gegraven, maar dat die door extreme neerslagtekort en droogte in de zomer te weinig water hebben gehad. “Gelukkig zijn er in de wijk ook nog veel andere (diepe) vijvers, waar de dieren ook een goede schuilplek kunnen vinden", zegt gemeentewoordvoerder Roel van Vemde.
“Daarnaast kiest Apeldoorn voor gefaseerd maaien. Op die manier behouden we steeds meer goede verblijfsplekken voor fauna, zoals kikkers en padden. Ook op plekken waar geen poelen zijn gegraven”, aldus de gemeentewoordvoerder die verder zegt geen bericht van Ria te hebben ontvangen .
“In de directe omgeving is er verder niks”, weet Ria. Ze stuurde een aangetekende brief naar de gemeente in de hoop de schade aan de sloot alsnog hersteld te krijgen. En de poel? “Die mag worden dichtgemaakt. Die heeft totaal geen zin. Misschien vinden honden het nog leuk.”
Maaike Moulijn van de Partij voor de Dieren noemt de poelen een goed initiatief maar denkt niet dat het gaat helpen. “Ik denk dat ze weinig toegevoegde waarde hebben. De gemeente heeft er laatst een leemlaag ingemaakt zodat het water er beter in blijft staan. Dat is goed bedoeld, maar ik betwijfel of het nut heeft.” De Apeldoornse politica vindt het wel fijn dat er minder wordt gebaggerd sinds het incident. En dat er gefaseerd wordt gemaaid. “Dat geeft hoop voor de toekomst.”