Noord-Veluwe

Parkeigenaar krijgt gelijk in slepend conflict, huisjeseigenaren teleurgesteld

Jannetta Dorsman is namens de VvE in conflict met de parkeigenaar van Dennenrhode.
Jannetta Dorsman is namens de VvE in conflict met de parkeigenaar van Dennenrhode. © Omroep Gelderland
DOORNSPIJK - Huisjeseigenaren op vakantiepark Dennenrhode in Doornspijk moeten toestemming krijgen van parkeigenaar Alex Huisman voordat ze hun huisje mogen verhuren. Dat is het oordeel van de rechter. Die moest uitspraak doen in meerdere zaken die de huisjeseigenaren en de parkeigenaar tegen elkaar hadden aangespannen.
De huisjeseigenaren, die zich verenigd hebben in een VVE, zijn het niet eens met veranderende voorwaarden voor de verhuur van hun huisjes. Volgens parkeigenaar Huisman worden steeds meer huisjes op zijn park verhuurd, in plaats van dat ze bedoeld zijn voor recreatie van de eigenaren zelf.
Hij wil daarom dat de eigenaren die hun huisje verhuren daar op voorhand toestemming voor vragen aan hem, doorgeven wie en dat zij hem vertellen hoe vaak hun huisje verhuurd is. Hij wil namelijk per persoon per overnachting een bijdrage van 1,50 euro, als tegemoetkoming in de extra kosten voor de faciliteiten op het park.

'Gerechtelijke dwaling'

Hoewel de VVE vindt dat Huisman geen recht heeft om het verhuurreglement eenzijdig aan te passen, en wil dat Huisman laat zien waar dat extra geld aan uitgegeven wordt, zegt de rechter nu dat Huisman in het gelijk staat. "Dat is bijzonder teleurstellend", zegt Jannetta Dorsman namens de VVE. "Ik zou het zelfs een gerechtelijke dwaling willen noemen, want de rechter heeft echt onderdelen van ons betoog volledig genegeerd in deze uitspraak." Ze kondigt daarom gelijk aan in hoger beroep te gaan. "Wij begrijpen gewoon niet hoe de rechter zo klakkeloos mee kan gaan in het betoog van meneer Huisman."
Huisman is uiteraard tevreden met de uitspraak. "Ik kan me goed voorstellen dat ik blijer ben dan zij, inderdaad", zegt hij. "Ik hoop vooral dat hiermee de rust op het park terugkeert, want we hebben nu wel genoeg van dit conflict."

Geen antwoord van eigenaar

Daar lijkt vooralsnog weinig van terecht te komen, en niet alleen vanwege het aangekondigde hoger beroep. "We weten nu totaal niet waar we staan", zegt Dorsman, die meerdere huisjes op het park verhuurt. "We hebben sinds de uitspraak al meerdere keren gevraagd of we door mogen gaan met verhuren, als we ons houden aan de gerechtelijke uitspraak, maar we krijgen geen antwoord."
"Alle huisjeseigenaren hebben twee maanden geleden een mail gehad, waarin ze zich konden aanmelden om hun huisje te mogen verhuren", zegt Huisman daarover. "Niet iedereen heeft dat gedaan. Ik ga nu eerst kijken wie het recht hebben om hun huisje te verhuren, want ik wil maximaal 70 huisjes tegelijk verhuurd hebben op dit park. Ze hebben een duidelijke deadline gehad, en de rechter heeft ons gelijk gegeven. We proberen iedereen die dat wil het recht te geven te verhuren, maar die 70 is echt het maximum."

Nog niet afgelopen

Dorsman is daar verbolgen over. "We hebben de afgelopen twee jaar regelmatig aangegeven dat wij de huisjes willen verhuren, maar we zijn niet akkoord gegaan met de voorwaarden, omdat daar nog een rechtszaak over liep. Het kan niet zo zijn dat we nu, vanwege die rechtszaak, geen recht hebben om onze huisjes te verhuren. Dit is nog niet afgelopen."

Zie ook: