Gelderse Vallei / Noord-Veluwe

Vollenbroek maakt gehakt van rapport-Remkes: 'Het is en blijft een drama'

Stikstofactivist Johan Vollenbroek.
Stikstofactivist Johan Vollenbroek. © ANP
NIJMEGEN - Stikstofstrijder Johan Vollenbroek heeft weinig fiducie dat het kabinet deze vrijdag slagvaardigheid toont in de stikstofcrisis. Vorige week presenteerde Johan Remkes, als bemiddelaar tussen de politiek en de boeren, zijn langverwachte rapport met 25 aanbevelingen aan 'Den Haag'. Vollenbroek noemt het rapport echter 'prutswerk'.
Tijdens de presentatie van zijn rapport deed Remkes vorige week de aanbeveling om vijf- tot zeshonderd veehouderijen in de buurt van kwetsbare natuurgebieden te laten stoppen: vrijwillig of via gedwongen uitkoop. Alle goede routes zijn inmiddels op, zei Remkes, en de minst kwade route zou zijn het beëindigen van de emissies van de allergrootste piekbelasters.
Vollenbroek is er niet helemaal tevreden over. "Ik weet nog wel meer piekbelasters", zegt de Nijmegenaar, die voorman is van actiegroep Mobilisation for the Environment (MOB). "Schiphol, bijvoorbeeld. En Tata Steel, en Rockwool. En als Lelystad Airport opengaat, is dat direct een piekbelaster. Dus waar gaat het om? Om alleen de landbouwbedrijven? Waarom geen industriële bedrijven?", aldus Vollenbroek.

'Prutswerk'

Hij noemt het rapport botweg prutswerk. "We krijgen een heleboel vragen van burgers en buitenlui. Zij zeggen: daar wordt een varkensstal gebouwd en daar komt er nog een geitenhouderij bij, dus er worden nog massaal vergunningen afgegeven voor veestallen. Terwijl het veebestand toch eigenlijk even op stand-still staat en niet meer mag toenemen."
Als concreet voorbeeld noemt Vollenbroek een situatie in de provincie Brabant. "Daar is in één straat een boer uitgekocht, maar verderop in de straat wordt weer een nieuwe stal gebouwd. Daar zegt Remkes helemaal niets over. Een moratorium op de bouw van stallen, dat lijkt me toch wel het minste dat je kunt doen. Wij zien op dat moment dat een hoop bedrijven - en niet alleen agrarische bedrijven, maar ook Engie in Nijmegen - nog gauw even een natuurvergunning aanvragen. Dan krijgen ze een heleboel stikstofruimte en die kunnen ze dan weer voor heel veel geld verkopen aan de Staat."

Reactie van kabinet aanstaande

Deze vrijdag reageert het kabinet op het rapport van Remkes. Vollenbroek lijkt niet al te veel hoop te koesteren dat het rapport een goed vervolg krijgt. "Helaas heeft het kabinet ook niet precies in de gaten hoe het nu in de praktijk werkt. Ik heb niet de illusie dat het kabinet vandaag zegt: we moeten een einde maken aan die stikstofhandel en al die stikstofruimte innemen. Dát zou de eerste stap moeten zijn. Het is een drama en het blijft een drama."