Gelderse Vallei

Onafhankelijk onderzoek naar misstanden jeugddorp De Glind

Slachtoffers uit de Glind praten met Omroep Gelderland
Slachtoffers uit de Glind praten met Omroep Gelderland © Omroep Gelderland
DE GLIND - Zorgaanbieder Pluryn gaat een onafhankelijk onderzoek doen naar misstanden in jeugddorp De Glind in de jaren negentig. Dat schrijft Pluryn in een reactie op de onthullingen van Omroep Gelderland.
De afgelopen maanden sprak Omroep Gelderland met tientallen oud-bewoners van jeugddorp De Glind bij Barneveld. Ze vertelden over seksueel misbruik, lichamelijke en geestelijke mishandeling. De staatssecretaris Maarten van Ooijen wil dat alle relevante feiten boven tafel komen.
Pluryn zei eerder dat er in de archieven van voorgaande organisaties niets is gevonden over misstanden in de jaren negentig. Nu is er wel degelijk iets gevonden. "Inmiddels hebben we in het archief bestuursnotulen gevonden uit de jaren negentig, die niet eerder geraadpleegd zijn. Daarin staan signalen over misstanden, die ons aanleiding geven diepgravender en onafhankelijk onderzoek te doen. Dit had natuurlijk eerder moeten gebeuren", erkent Pluryn.
Pluryn is de rechtsopvolger van eerdere organisaties in De Glind. Zij voert het woord namens andere zorgaanbieders. "We zijn ontdaan en betreuren het voor alle slachtoffers zeer dat het heeft kunnen gebeuren en ook dat we deze schrijnende verhalen niet eerder boven water hebben kunnen halen", staat in een statement na uitzendingen van Omroep Gelderland.

'Zelden aangifte en pleegkinderen niet geloofd'

In de uitzendingen van het Omroep Gelderland-programma In het Vizier van de Jager komt naar voren dat er destijds vrijwel nooit aangifte werd gedaan, ook werden de verhalen van pleegkinderen niet geloofd.
Pluryn werd in 2019 al op de hoogte gebracht toen drie oud-pleegkinderen bij de zorgaanbieder hun verhaal deden. De pleegkinderen gaven toen ook aan dat er veel meer slachtoffers waren. De directie beloofde toen 'graafwerk' en overwoog een onafhankelijk onderzoek.
De zorgaanbieder erkent dat er daarna onvoldoende is gebeurd. Dat onafhankelijke onderzoek komt er nu dus alsnog.
Bekijk hier de tweede uitzending over De Glind:
In het vizier van De Jager - Misstanden in Jeugddorp De Glind deel 2